Prijava

Vaša prijava

Održano predavanje „Depresija, javnozdravstveni problem današnjice“


Povodom Svjetskog dana zdravlja, u hotelu International održano je predavanje prof. dr. sc. Ninoslava Mimice „Depresija, javnozdravstveni problem današnjice“ koje su zajednički organizirali Zagrebačka županija i Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Ciljevi predavanja su ukazati na sve veću raširenost depresije u hrvatskom društvu te educirati javnost o svim pojedinostima vezanim uz tu bolest.

„Zdrav čovjek je temelj zdravog društva, društva koje može napredovati i činiti pozitivne iskorake u mnogim područjima. Iz tog razloga naša Županija nastoji kroz razne preventivne programe i ovakve edukacije potaknuti naše građane da prepoznaju prve znakove depresije i dati im smjernice kako djelovati da se ona zaustavi“, izjavio je župan Stjepan Kožić dodavši da je Zagrebačka županija za jačanje zdravstvene zaštite na svom području kroz Županijski Proračun za 2017. godinu osigurala 51,3 milijuna kuna.   

Svojim izlaganjem psihijatar Ninoslav Mimica nazočnima je poručio da za depresiju itekako ima lijeka te da se kombinacijom lijekova i psihoterapije oboljeli pacijenti vraćaju u život.   

„Depresija je teška bolest uz koju se vezuje velika patnja i velika društvena stigma, vodeći je uzrok lošeg zdravstvenog stanje i radne nesposobnosti, a od nje najčešće obolijevaju adolescenti i mladi, žene u generativnoj fazi te starija populacija. Ipak, ono što je važno naglasiti je da je ona izlječiva bolest“, izjavio je prof. dr. sc. Ninoslav Mimica.

Inače, prema istraživanjima provedenim u 2015./2016. u Hrvatskoj je od depresije bolnički liječeno 5400 osoba, od toga je 526 osoba iz Zagrebačke županije.