Prijava

Vaša prijava

Luka proslavila Dan općine


„Imamo dosta želja i planova jer bez njih nema razvoja općine“, za svečane sjednice Općinskoga vijeća, u prigodi Dana Luke, ustvrdio je općinski načelnik Darko Kralj. Najavio je gradnju mosta koji će Gospodarsku zonu Luka povezati sa Zagorskom magistralom. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole, nakon čega će se gradnja mosta i prilazne ceste kandidirati za sredstva EU fondova.

Želja je Općine, rekao je Kralj, sagraditi i nogostup prema Žejincima i Pođunđeku, za što se radi projektna dokumentacija. Za uređenje općinskoga središta, nastavio je, već postoji nekoliko idejnih rješenja.

Uz financijsku pomoć Županije uskoro će u središtu Luke biti postavljena pametna klupa, a sagradit će se i e-punionica. Govoreći o održavanju prometnica, načelnik je istaknuo dobru suradnju sa Županijskom upravom za ceste, pa je tako u proteklome vremenu obnovljeno 3300 metara prometnica. Asfaltirano je i oko 2000 metara nerazvrstanih cesta.

„Ove godine planiramo asfaltirati i preostale nerazvrstane ceste tako da bi svako kućanstvo na području općine imalo pristup asfaltiranoj površini. Sredstva su već osigurana, velikim dijelom zahvaljujući Zagrebačkoj županiji“, rekao je Kralj.

U proteklih godinu dana sanirana je većina vodotoka na prostoru općine, a u skorije vrijeme, nada se načelnik, u suradnji s Komunalnim poduzećem Zaprešić, trebalo bi se krenuti i s gradnjom kanalizacijske mreže. Jedna od najveći rashodovnih stavki u općinskom proračunu, rekao je, jest sufinanciranje javnoga prijevoza. ZET-u se godišnje plaća 360.000 kuna, što je za općinu veliki izdatak. Svečanost je, uz načelnike okolnih općina i gradonačelnika Zaprešića Željka Turka, prisustvovao i župan Stjepan Kožić.

„Iako je Luka jedna od manjih općina, zbog svoga geografskog položaja“, rekao je župan, izuzetno se dobro razvija. Jedan od glavnih pokretača gospodarstva je tvrtka Lagermax.

„Županija Općini pomaže kroz niz projekata, u gospodarstvu, poljoprivredi, u školstvu i drugim područjima. I nedavno smo s Općinom potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Ugovore smo potpisali sa svim općinama i gradovima i za tu namjenu izdvojili 15,5 milijuna kuna“, podsjetio je župan. Rekao je da je ponosan na poslovanje poduzetnika s prostora županije, koji su prema ukupno ostvarenom prihodu odmah iza poduzetnika grada Zagreba. „Ponosim se time što i Županija, raznim mjerama, pomaže njihovu razvoju“, rekao je župan.


Provedite subotu uz REKREATUR

Na Dan državnosti održava se Mini gastro u Ščitarjevu