Prijava

Vaša prijava

Prekogranična suradnja Zagrebačke županije i regije Posavje


O dosadašnjoj prekograničnoj suradnji, s naglaskom na program Interreg Slovenija – Hrvatska 2014.-2020., razgovaralo se za radnog sastanka kojega je Županija organizirala za predstavnike gradova i općina te pravnih osoba kojima je osnivač ili većinski vlasnik, te predstavnike turističkih zajednica i LAG-ova koji djeluju na njezinu području. Sastanku su prisustvovali i predstavnici slovenskih općina iz regije Posavje, s kojom je Zagrebačke županija lani potpisala Sporazum o međuregionalnoj suradnji.

Prekogranična suradnja, rečeno je, bitna je za razvoj održivog, zdravog i sigurnog graničnog područja. Dosad su u sklopu programa Interreg Slovenija – Hrvatska 2014.-2020. bila raspisana dva javna poziva za dostavu projektnih prijedloga u sklopu dviju prioritetnih osi „Očuvanje i održiva upotreba prirodnih i kulturnih resursa“ te „Zdrava, sigurna i pristupačna granična područja“.

„Više se trebamo povezati, 'otvoriti' jedni prema drugima, jer samo zajedno možemo bolje. Moramo biti proaktivni, naša koordinacija treba biti puno bolja. Ne smije se dogoditi da prijavljujemo gotovo iste projekte, ali s različitim nazivima, jer oni na natječajima neće proći“, uvodno je rekao Josip Kraljičković, pročelnik za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije.

Na dosadašnja dva javna poziva prijavljeno je ukupno 19 projekata u kojima kao njihovi nositelji ili partneri sudjeluju Zagrebačka županija, odnosno općine i gradovi s njezina područja, te pravne osobe kojima je osnivač Županija ili gradovi i općine. Administrativnu provjeru (kriterij prihvatljivosti) prošlo je 13 projekata, pa bi neki od njih mogli biti sufinancirani kroz program Interreg Slovenija – Hrvatska 2014.-2020.

„U budućnosti moramo bolje surađivati, koordinirati projektne ideje. Ne smijemo si međusobno konkurirati, moramo znati 'što susjed radi'“, govoreći o dosadašnjem tijeku pripreme projekata rekla je Ivana Rendulić Jelušić, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju županijskoga Upravnog odjela za fondova EU, regionalnu i međunarodnu suradnju.

Za sastanka je bilo riječi i o skorom raspisivanju novog, trećeg javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga te su okupljeni pozvani da što kvalitetnije pripreme moguće projekte.

„Županija daje financijsku potporu svima koji prijavljuju projekte – iskoristite to“, rekao je Kraljičković.