Prijava

Vaša prijava

Otvorene prve butelje brendiranoga vina Kraljevina Zelina


Otvorene su prve butelje brendiranoga vina Kraljevina Zelina, berba 2016.

Pod etiketom zaštićene robne marke Zagrebačke županije kraljevinu ove godine buteljiraju obitelji Puhelek-Purek, Jarec-Kure, Kos-Jurišić, obitelj Željka Kosa, Branimira Žigrovića i Dražena Bedekovića. „Omjeri šećera i kiselina su idealni. Alkoholi su do 11 posto. Vino nije prejako, osjeti se u njemu svježina“, komentirao je Željko Kos, predsjednik Udruge „Kraljevina Zelina“, koja ukupno broji 18 vinara.

„Imamo interni pravilnik. Prije stavljanja u promet vina isprobamo i odlučimo jesu li spremna za etiketu robne marke ili ne“, pojasnio je. Kraljevina se uglavnom plasira u zagrebačke restorane, vinoteke i wine barove.

Prve butelje kraljevine otvorene su u prisustvu gradonačelnika Svetoga Ivana Zeline Hrvoja Košćeca i župana Stjepana Kožića. Gradonačelnik je ustvrdio da je ponosan što se prigorski vinari vraćaju autohtonoj sorti, koja nije pogodna samo za proizvodnju vina nego i pjenušaca. „Stoga naši vinari kreću i u tom smjeru“, rekao je.

Župan Kožić, kao i mnogo puta dosad, naglasio je da kvalitetnog proizvoda nema bez pomoći struke. „Niz godina, koristeći struku, pomažemo vinarima. Ljestvica kvalitete je visoko podignuta. Raduje što se proizvodnjom vina bave mlada domaćinstva, što je sve više nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava mlađe od 40 godina. To je garancija opstojnosti ruralnog prostora“, ustvrdio je župan.