Prijava

Vaša prijava

Nastavlja se preasfaltiranje županijskih i lokalnih cesta


Nastavlja se rekonstrukcija najugroženijih županijskih i lokalnih cesta. Novi asfaltni sloj, do kraja ove godine, dobit će oko 200 kilometara cesta. Radovi se financiraju sredstvima kredita i redovitim prihodom Županijske uprave za ceste.

Kako napreduju preasfaltiranje cesta u istočnome dijelu županije, prilikom obilaska Rakovca, Vrbovca, Dubrave i Farkaševca upoznao se župan Stjepan Kožić. Na ovome području ukupno će biti obnovljeno 25 kilometara cesta.

„U odnosu na ranije stanje, ovo je značajno poboljšanje“, komentirao je župan. Rekao je da je ŽUC, s obzirom na prihode propisane zakonom koji nisu dostatni za ovakve rekostrukcije, morao podići kredit od 50 milijuna kuna.

„To je trenutno dobro rješenje, ali ne rješava ukupno stanje prometnica. Nadam se da će resorno ministarstvo i Vlada RH u cjelini prepoznati problem financiranja županijskih uprava za ceste i osigurati dodatne izvore prihoda“, rekao je župan, još jednom podsjetivši da se naknada koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a koja je osnovni prihod ŽUC-a, nije mijenjala od 2002. godine.

Brankica Benc, načelnica Rakovca, naglasila je da Županija ovoj općini financijski pomaže i kod asfaltiranja nerazvrstanih cesta. 

„Na taj način pomaže da i mi u manjim sredinama idemo ukorak s razvojem“, rekla je načelnica.

Na području Rakovca, u sklopu projekta preasfaltiranja županijskih i lokalnih cesta, obnovljen je 2,1 kilometar prometnica. Lani 500 metara na dionici kroz Kolenicu, a ove godine 100 metara kroz naselje Valetić i 1100 metara kroz naselje Rakovec. Na području Dubrave preasfaltirano je 4000 metara lokalnih cesta - u centru Dubrave i na dionici od Dubrave prema Novoj Kapeli. U Farkaševcu je krajem lanjske godine preasfaltirana dionica ceste Bolč-Donji Marinkovec, u dužini 1600 metara, a ove godine dionica kroz naselje Bolč, u dužini 2850 metara, i dionica od Bolča kroz Brezine do granice s Bjelovarsko-bilgorskom županijom, u dužini 3500 metara. Na području Vrbovca obnovljeno je 9800 metara cesta - u Pirakovcu 4000 metara te na dionici Peskovec-Samoborec 3200 metara i dionici Peskovec-Negovec-Vrhovec 2600 metara.