Prijava

Vaša prijava

Dan Europe obilježen u Županiji


U središtu Pušće, prigodnom svečanošću, Županija je obilježila Dan Europe, 9. svibnja.

Upriličen je tom prigodom, uz suorganizaciju Općine Pušća, raznovrsni program. Okupljene, među kojima je bila i veleposlanica Slovenije u RH Smiljana Knez, pozdravili su zamjenica ravnatelja OŠ Pušća Zlata Zobunđija, načelnica Pušće Anđela Cirkveni i župan Stjepan Kožić.

„Čuvajmo našu tradiciju i običaje, no poštujmo tuđe. Svi smo mi Europa ujedinjena u različitosti“, rekao je župan. Istaknuo je i najznačajnije EU projekte koje je pripremila Zagrebačka županija. 

„Jedan od onih kojega smo dugo pripremali je projekt vodoopskrbe istočnoga dijela županije, vrijedan preko 700 milijuna kuna. Za njegovu realizaciju iz EU fondova očekujemo povrat od oko 500 milijuna kuna. Također, bitan projekt za razvoj poljoprivrede je gradnja ULO hladnjače u sklopu Distributivnog centra za voće i povrće, za što ćemo dobiti povrat sredstava u iznosu od 90 posto. Ukupna vrijednost ovoga projekta je oko 27 milijuna kuna. Pripremamo i bitan infrastrukturni projekt za budućnost županije, naših općina i gradova - uvođenje širokopojasnog interneta. Projekt je vrijedan preko 700 milijuna kuna, a očekujemo povrat sredstava u iznosu do 80 posto. Posebno je važan za ruralne prostore, koji bez pomoći iz EU fondova, ne bi mogli razvijati ovakvu infrastrukturu“, rekao je župan, koji je u središtu Pušće otvorio e-punionicu i pametnu klupu. Sagrađene su sufinanciranjem Županije u sklopu Mjere „Razvoj e-mobilnosti u Zagrebačkoj županiji“.

U sklopu obilježavanja Dana Europe, župan je ravnateljima, odnosno predstavnicima srednjih škola, te OŠ Pušća dodijelio zahvalnice za doprinos promicanju i razvoju europskih vrijednosti među mladima, putem EU projekata. Naime, 13 škola kontinuirano provodi i prijavljuje projekte koji se sufinanciraju europskim novcem.

Župan je uručio priznanje i učeniku šestog razreda OŠ Pušća Marijanu Mihalincu, autoru najboljega literarnog rada na temu „Zašto volim svoj k(r)aj“.

S ciljem informiranja i približavanja europskih vrijednosti stanovnicima Županije, cijeli ovaj tjedan obilježava se kao Europski tjedan u Zagrebačkoj županiji, a pod sloganom „Biti ponosan na svoju županiju, grad, općinu“.

 


Predavanje “Jezik kao opće, javno i zajedničko dobro”