Prijava

Vaša prijava

Župan u obilasku općine Žumberak


Župan Stjepan Kožić boravio je danas u općini Žumberak.

Zajedno s općinskim načelnikom Zdenkom Šiljkom obišao je nerazvrstane ceste koje se, sufinanciranjem Županije, pripremaju za asfaltiranje. Radi se o ukupno 3650 metara cesta koje će s glavnim prometnicama povezati pet naselja. Investicija je ukupno vrijedna 860.000 kuna, od čega je Županija, kroz Mjeru kapitalne pomoći za ruralni razvoj, osigurala 400.000 kuna. 

„Ovakve su investicije najbolji dokaz da je program kapitalnih potpora, koje imamo predviđene proračunom, itekako nužan, kako bi se ljudima omogućilo da ostanu na svojoj djedovini. Trudimo se, i na ovaj način, stvoriti što kvalitetnije uvjete za život na prekrasnom Žumberku. No, teško će biti zadržati stanovništvo na ovom prostoru bez ozbiljnije pomoći države“, rekao je župan, dodavši da će se u ljeto ove godine, u sklopu programa ŽUC-a, u općini Žumberak preasfaltirati i oko 6,5 kilometara županijskih i lokalnih cesta za što je osigurano 2,6 milijuna kuna.

„Ljudi koji žive na selu, u ovakvim brdovitim prostorima, imaju pravo na isti standard kao i oni koji žive u gradovima. Imaju pravo na dobru cestu, vodovod, struju. Zahvala Županiji što je prepoznala naše potrebe i osigurala 50 posto sredstva za asfaltiranje ovih cesta. Ostatak smo osigurali sami, iz našeg skromnog proračuna, štedeći gdje god smo mogli“, ispričao je načelnik Šiljak.

Nakon obilaska cesta župan se, na doručku u prigodi predstojećeg Međunarodnog dana obitelji, družio s dijelom korisnika programa „Pomoć u kući“, kojega Županija sufinancira već niz godina. Trenutno je u program uključeno 86 osoba, uglavnom iz samačkih domaćinstava. Županija brine o njih 73, a za 13 osoba troškove snosi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

„Svojevremeno je u ovaj program bilo uključeno 200 osoba, a on je zapošljavao i 12 djelatnika. No, Ministarstvo je smanjilo sredstva, a program smo nastavili provoditi zahvaljujući Županiji“, pojasnio je općinski načelnik Zdenko Šiljak. Župan je dodao da Županija izdvaja sredstva sukladno mogućnostima proračuna, da se ne radi o visokom iznosu, no s onime što izdvaja korisnici programa su izuzetno zadovoljni.

„Obilazi ih medicinska sestra, donosi im lijekove, brine o njima“, rekao je župan, a prisutni korisnici programa dodali da im 'topla' riječ i razgovor s njima puno znači.


Dojdi osmaš