Prijava

Vaša prijava

Izložba vina kontinentalne Hrvatske


Traminac Zlatka Sonenšajna iz Koprivnice, izborna berba prosušenih bobica, berba 2015., šampion je 49. izložbe vina kontinentalne Hrvatske, održane protekloga vikenda u Svetom Ivanu Zelini.

Ove je godine ocjenjeno 291 vino, među bijelima najzastupljenija je bila graševina, a kod crnih sorata frankovka. Nagradu „Ljerka Habuzin“, koja se u Zelini dodjeljuje za najbolje ocjenjeno vino autohtone kraljevine, petu godinu za redom primila je obitelj Puhelek-Purek.

Izložbu je otvorio župan Stjepan Kožić, rekavši da je ona važna za svakog vinara Zagrebačke županije, jer ocjenjivanjem se mjeri kvaliteta.

„Jedino kvalitetan proizvod može osvojiti nova tržišta. Raduje što su mnogi mladi, školovani vinari spojili tradiciju i struku i time podigli kvalitetu vina, a time postali i najbolji promotori županije. Ponosan sam na njih, imat će našu podršku i ubuduće“, rekao je župan.

Od vinara s prostora Zagrebačke županije, koji su dostavili vina na ocjenjivanje, nagradu za najbolje ocjenjeno pjenušavo vino osvojio je Josip Rajaković iz Krašića, za pjenušac „Lucija“, berba 2014. A upravo je proizvodnja pjenušavih vina bila i jedna od tema stručnoga predavanja koje je organizirano u suradnji s francuskim institutom Oenologique de Champagne.

„Veseli uspostavljena suradnja s francuskom pokrajinom Champagne, jer ona će, sigurno, pomoći vinarima da započnu ili da i dalje, ali još bolje, razvijaju proizvodnju pjenušaca“, komentirao je Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline.

 

 


VIDEO Petek na Gorice, 2. lipnja 2017.

Državna Smotra „LiDraNo 2024.“, Vinkovci, 24. - 26. 4. 2024.