Prijava

Vaša prijava

Zeleni prsten preuzeo vodstvo Mreže Sava Parks


Povodom Dana rijeke Save 1. i 2. lipnja u Banja Luci održan je sastanak Mreže parkova uz rijeku Savu (Sava Parks Network). Sastankom je ujedno obilježen završetak projekta „Jačanje zaštite rijeke Save i njenih poplavnih površina“ čiji su nositelji njemačka zaklada EuroNatur, Park prirode Lonjsko polje i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, a koji je započeo u 2014. godini. Upravo je jedna od glavnih aktivnosti projekta bilo osnivanje mreže zaštićenih područja uz rijeku Savu i njene pritoke od izvora u Sloveniji do ušća u Dunav u Srbiji. Cilj Mreže je očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti rijeke Save, njenih pritoka i poplavnih površina, bioraznolikosti, povoljnog ekološkog stanja i kulturnog nasljeđa, a kroz projekt se u nju priključilo 22 institucija, organizacija i udruga koje se bave zaštitom prirode.

Glavni cilj sastanka u Banja Luci bio je finaliziranje projekta Sava TIES – Preserving Sava River Basin Habitats through Transnational Management of Invasive Alien Species („Zajedničko upravljanje invazivnim vrstama u slivu rijeke Save“) koji će biti prijavljen na Program transnacionalne suradnje Interreg Dunav 2014.-2020.

Okupljanje svih članova Mreže popratilo je predavanje vodstva na jednu godinu Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije. Prošlogodišnji glasnogovornik Mreže g. Teo Hrvoje Oršanič iz Kozjanskog parka prigodno je uručio ravnateljici Zelenog prstena Martini Glasnović Deklaraciju Mreže Sava Parks koja će Zelenom prstenu idućih godinu dana biti niti vodilja u predvođenju Mreže.


Vožnja Kupom u žitnoj lađi „Zora“