Prijava

Vaša prijava

Održan prvi sastanak župana nakon lokalnih izbora


U Hrvatskoj zajednici županija održan je prvi kolegij župana gdje su se nakon lokalnih izbora okupili predstavnici jedinica područne (regionalne) samouprave. U ime Zagrebačke županije kolegiju je nazočio zamjenik župana Hrvoje Frankić.

Župani su razgovarali o provedenim aktivnostima, kao i o daljnjim planovima za ovu i sljedeću godinu. Od provedenih projekata predsjednik HZŽ Goran Pauk osvrnuo se na Deklaraciju o važnosti političkog uvažavanja i suradnji svih dionika političkog života koja je potpisana prošle godine. Dokument je to koji naglašava nužnost suradnje i dijaloga na regionalnoj razini koji mora biti vođen isključivo dobrobiti građana, a ne političkom orijentacijom članova izvršne vlasti. Novi župani detaljnije su upoznati i s projektom Otvoreni proračun - najvećim projektom Hrvatske zajednice županija kojim je transparentnost jedinica regionalne samouprave podignuta na višu razinu čime je uspostavljen jedinstven sustav za praćenje proračuna.

Od predstojećih događanja, župani su se najprije osvrnuli na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem koji će se 3. srpnja održati u Požegi. Uz premijera sa županima će se sastati i ministar financija Zdravko Marić te ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Dio rasprave bio je posvećen decentralizaciji u vidu spuštanja ovlasti s državne na nižu razinu čime bi se potaknula i motivacija građana da sudjeluju u kreiranju i provođenju lokalne i regionalne politike te raspravi o prihodima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

„Treba nam model koji je jednostavniji, efikasniji, koji ne dovodi županije u međusobno različite fiskalne strukturne odnose i bolje ih pozicionira kao nositelje regionalnog razvoja“ rekao je predsjednik Pauk i dodao kako bi se prihodi JLP(R)S mogli povećati učinkovitijom raspodjelom poreza na dohodak, prihodom od poreza na promet nekretnina, prihodom od poreza na dohodak od kamata na štednju te povećanjem gornje stope prireza.

S tim ciljem voditelj Radne skupine za financije i proračun Ivica Bošnjak predstavio je nacrt novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Župani su usuglasili stav oko navedenog zakona, te će ga predstaviti 3. srpnja ministru Mariću.

Nadalje, bilo je i rasprave o organizaciji Skupštine Hrvatske zajednice županija u drugom dijelu godine i organizaciji Foruma poljskih i hrvatskih regija koji će se od 11. do 14. listopada održati u poljskom gradu Torunu. Kako je istaknuto na današnjem sastanku, ovaj događaj od iznimne je važnosti za Republiku Hrvatsku, ne samo zbog razmjene znanja i iskustava u povlačenju sredstava EU fondova, već i zbog činjenice da su se na Forumu dosad otvorile važne teme za regionalnu samoupravu poput financiranja razvojne politike, razmjene iskustva povlačenja sredstava iz europskih fondova, reguliranju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, uloge regionalne samouprave kao pokretača razvoja malog i srednjeg poduzetništva, integriranog specijaliziranja regija, održivog regionalnog razvoja, itd.