Prijava

Vaša prijava

Branitelji obilježili svoj dan


Središnja svečanost u prigodi Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, koji se obilježava u spomen na 27. lipnja 1991. kada je u Pokupskom, duž rijeke Kupe, raspoređena 2. brigada ZNG-a, ove je godine održana u Zaprešiću.

Uz pripadnike ratnih postrojbi, svečanosti su prisustvovali izaslanik predsjednice RH umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, ujedno gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, izaslanik predsjednika Vlade RH i Ministarstva branitelja umirovljeni general zbora Josip Lucić, izaslanik MUP-a umirovljeni general-pukovnik Mladen Markač, župan Stjepan Kožić, njegovi zamjenici Nadica Žužak i Hrvoje Frankić, saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Mihael Zmajlović, potpredsjednica Skupštine Ljubica Ambrušec...

„Vi ste ti koji ste snove generacija o vlastitoj državi pretvorili u stvarnost. Ostavljajući svoje domove, obitelji i sigurnost krenuli ste u rat u kojemu ste za Hrvatsku bili spremni dati i ono najdragocjenije, vlastiti život! Na tome vam bezbroj puta hvala“, poručio je župan braniteljima, dodajući da je dužnost svih nas prenositi mladim generacijama pravu istinu o Domovinskom ratu i teškoj borbi koja je prethodila oslobođenju okupiranog teritorija.

„Jedan od načina prenošenja istine je i današnja svečanost koja se, nakon Pokupskog, Samobora, Jastrebarskog i Vrbovca, održava u Zaprešiću na Trgu Ivana Pavla II., pape koji se iznimno zalagao za hrvatski narod i međunarodno priznanje Hrvatske. Sjećam se njegova prvog dolaska u Zagreb i poziva na mir i zajedništvo. I danas, nakon više od 20 godina, njegove poruke imaju istu važnost“, rekao je župan. Naglasio je da branitelji, za sve ono što su učinili, zaslužuju iskreno poštovanje, divljenje i svesrdnu pomoć.

Nakon obraćanja uzvanika položeni su vijenci i zapaljeni lampaši ispred spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata, u središtu Zaprešića, a potom je u crkvi sv. Ivana Krstitelja služena sveta misa.

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačka županija obilježava od 2013. godine.