Prijava

Vaša prijava

32. Dani rudarske greblice


Ispred Rudnika sveta Barbara u Rudama proteklog su vikenda, 1. i 2. srpnja 2017. godine, održani 32. Dani rudarske greblice – kulturno-zabavna manifestacija posvećena istoimenom autohtonom rudarskom kolaču tog kraja.

Organizator ovogodišnje manifestacije, koji istu tu manifestaciju organizira od 1985. godine – KUD Oštrc, ocjenjuje da je 32. Dane rudarske greblice obišlo više od 4500 posjetitelja. U ime Zagrebačke županije manifestaciju je obišao zamjenik župana Hrvoje Frankić.

Manifestaciju je u subotu otvorilo 6 timova kuhara amatera koji su se natjecali u sklopu ovogodišnjih 3. po redu Gastro susreta. Potom je u večernjem programu, također na prostoru ispred rudnika, organiziran bogat glazbeni program koji je potrajao do ranih jutarnjih sati.

Nedjelja je bila rezervirana za najmlađe folkloraše koji su svoje kulturno-umjetničko umijeće predstavili na Dječjoj greblici, a osim domaćih mladih folkloraša iz Ruda, u programu su sudjelovali i gosti iz Siska i Raba. Poslije podne se program preselio na rukometno igralište RK „Rudar“ gdje su održani 32. Folklorni susreti. Tamo su dio svoje bogate kulturne baštine pokazali Tamburaško društvo „Krsto Odak“ iz Drniša, KUD „Kozje“ iz Slovenije, KUD „Jankovici“ iz Starih Jankovaca, FD „Rapski tanac“ s Raba, KUD „Grgur Karlovčan” iz Kalinovca i Češka beseda Sisak.

Za vrijeme dvodnevne manifestacije stručna je komisija ocjenjivala najbolje rudarske greblice od sira i oraha, a najboljom od 17 prijavljenih proglašena je ona Martine Škiljan iz Ruda. Inače, slani kolač „Rudarska greblica“ predstavlja nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a nekad su ga rudari obavezno nosili sa sobom na težak rad u podzemlje Ruda. U tijeku je i postupak zaštite rudarske greblice oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU koji vodi udruga Rudarska greblica iz Ruda.