Prijava

Vaša prijava

Proslavljen Dan općine Orle


Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, općina Orle proslavila je svoj dan. Iznoseći planove za naredno četverogodišnje razdoblje, načelnik Ervin Vujica rekao je kako ne treba negirati da se i proteklih godina radilo na poboljšanju životnih uvjeta i da je svaki saziv Općinskoga vijeća odluke donosio u najboljoj namjeri.

„No, osobno smatram da je ovoj sredini potreban novi, hrabriji i moderniji smjer. U našoj općini stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom, ali smatram da je i u tome potreban zaokret, da stanovništvo treba pravilno usmjeriti - na koji način i gdje tražiti savjete i stručnu pomoć, kako napraviti moderna poljoprivredna gospodarstva, na koji način dobiti poticaje i početi uzgajati one poljoprivredne kulture koje donose veću zaradu. Ogromna je šteta što imamo toliko zapuštenih i neobrađenih poljoprivrednih parcela i to se žurno mora promijeniti“, rekao je Vujica. Naglasio je da će u narednome razdoblju aktivnosti Općine biti usmjerene na povlačenje europskoga novca.

„Osnovni plan je povećati općinski proračun, a da se pritom ne zadire u povećanje nameta koji bi opteretili stanovnike općine. To je moguće samo, ako tražimo novac na onim mjestima gdje ga nude i gdje ga ima“, rekao je načelnik.

Na svečanoj sjednici prisutnima su se obratili Stjepan Ivoš, načelnik susjedne Martinske Vesi (Sisačko-moslavačka županija), saborski zastupnik i načelnik Rugvice Mato Čičak i u ime Zagrebačke županije zamjenik župana Hrvoje Frankić.

Podsjetivši da županija 'malim' općinama pomaže i logistički i financijski, Frankić je rekao da će se i dalje ulagati u projekte čija je svrha ostanak ljudi na ovome području. Prije svega, rekao je, pomoći će se gradnja novoga (drvenog) mosta na rijeci Odri koji će Posavinu bolje povezati s Turopoljem, a govorio je i o županijskim projektima poput razvoja širokopojasnog interneta i gradnje ULO hladnjače u sklopu Distributivnog centra za voće i povrće.

„Distributivni centar s ULO hladnjačom će omogućiti distribuciju vaših poljoprivrednih proizvoda diljem Hrvatske i tijekom cijele godine te će utjecati na 'razbijanje' kojekakvih uvozničkih lobija. Nadam se da ćete prepoznati ovaj projekt i baviti se proizvodnjom domaće i kvalitetne hrane“, rekao je Frankić.