Prijava

Vaša prijava

Životna zajednica za odrasle osobe s autizmom


Nakon Mostara, mjesta u općini Dubrava, Udruga za autizam – Zagreb planira u ovoj općini, u naselju Gornji Vukšinac organizirati još jednu životnu zajednicu za odrasle osobe s autizmom, a prezentacija idejnog projekta održana je jučer.

Zagrebačka županija dodijelila je suglasnost da se prostor za stanovanje osoba s autizmom uredi u negdašnjoj područnoj školi. Do sada je izrađen idejni projekt uređenja, odnosno prenamjena prostora, a cijeli projekt planira se realizirati sredstvima EU fondova.

„Osim smještaja za osam osoba starijih od 21 godine života, u ovom prostoru planiramo organizirati i dnevne programe, odnosno radionice za djecu iz lokalne zajednice koja imaju teškoće u razvoju. Ovo će biti naš treći objekt životne zajednice za odrasle osobe s autizmom (još jedan je uređen u zagrebačkom naselju Sopnica-Jelkovec, op.a.), a iskreno se nadamo da će cijeli projekt biti realiziran u roku od tri godine“, rekla je Anita Dražetić, članica predsjedništva Udruge za autizam – Zagreb.

Inače, Udruga za autizam – Zagreb jedina je udruga kod nas koja pruža vaninstitucionalni oblik skrbi za odrasle osobe s autizmom, razvojnim poremećajem koji počinje u prve tri godine života, zahvaća sve psihičke funkcije i traje cijeli život.

Predstavljanju projekta, u ime Zagrebačke županije, prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak.

„Prvi korak kojim smo pomogli ovaj projekt je naša suglasnost da područnu školu u Vukšincu damo na korištenje Udruzi za autizam – Zagreb. Projekt je osobito važan jer se radi o pomoći odraslim osobama. Društvo se organizirano još donekle i brine o djeci s autizmom, ali kada ta djeca postanu odrasli ljudi onda nastaju problemi kako organizirati njihove cjelodnevne aktivnosti. Stoga je rad ovakve udruge nešto što je zaista potrebno. Županija će ovakvim projektima uvijek dati podršku“,  rekla je zamjenica Žužak.    

Životna zajednica za odrasle osoba s autizmom u Vukšincu zauzimat će oko 250 četvornih metara stambenoga prostora, a sam objekt planira se urediti prema načelu održive niskoenergetske gradnje. Planira se da on bude i ogledni centar za edukaciju roditelja, učitelja i odgajatelja te volontera koji rade s autističnim osobama.