Prijava

Vaša prijava

Osigurana sredstva za 104 pomoćnika u nastavi


Župan Stjepan Kožić, u ime Zagrebačke županije, preuzeo je danas ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskoga socijalnog fonda za četverogodišnju provedbu projekta „Prsten potpore“.

Ugovor je županu, kao i predstavnicima još 49 županija i gradova, uručila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Zagrebačka županija dobila je maksimalno mogući iznos od 10 milijuna kuna za četverogodišnje razdoblje, odnosno 2,5 milijuna kuna po jednoj školskoj godini.

„Da bi ukupni program mogao biti 'zatvoren' iz županijskoga proračuna ćemo, kroz četiri godine, osigurati još oko 8,84 milijuna kuna. U školskoj 2017./2018. godini sredstva su osigurana za 104 pomoćnika u nastavi koji će brinuti o 114 učenika s posebnim potrebama u 25 osnovnih i sedam srednjih škola kojima je Zagrebačka županija osnivač“, rekao je župan Kožić.

Uz Zagrebačku županiju, u svrhu pružanja potpore uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove, sredstva su odobrena i gradovima Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću i Vrbovcu.  Velikoj gorici odobreno je 8 milijuna kuna za program „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“ i 52 pomoćnika u nastavi za 74 učenika, Samoboru 4,77 milijuna kuna za program „Vjetar u leđa“ i 31 pomoćnika u nastavi za 46 učenika, Zaprešiću 3,38 milijuna kuna za program „Znanje svima“ i 22 pomoćnika u nastavi za 22 učenika te Vrbovcu 2,33 milijuna kuna za program „Korak uz korak“ i 14 pomoćnika za 14 učenika.

U školskoj 2017./2018. godini ukupno je iz Europskoga socijalnog fonda osigurana potpora za 2648 učenika iz 725 različitih odgojno-obrazovnih ustanova. Tijekom četverogodišnjeg razdoblja ukupno će iz EU socijalnog fonda biti osigurano nešto više od 360 milijuna kuna, dok će osnivači odgojno-obrazovnih ustanova osigurati dodatnih 108,7 milijuna kuna.

„Hrvatska od nas očekuje da 'izgradimo' školu za život, a ne školu za ocjene. Želimo razvijati sustav obrazovanja u kojemu će pomoćnici u nastavi biti važan, ali ne i jedini oblik podrške. Odgovornost za uspješnu integraciju učenika s teškoćama u razvoju u obrazovni sustav, a kasnije u društvo i svijet rada, odgovornost je sviju nas“, poručila je ministrica Divjak.