Prijava

Vaša prijava

Održana manifestacija „Put bijele rode“


Javna ustanova „Zeleni prsten“ i Turistička zajednica Pisarovine organizirali su u Donjoj Kupčini, selu s najviše roda na prostoru županije, manifestaciju „Put bijele rode“.

Dodijeljena su tom prigodom priznanja najuspješnijim autorima haiku poezije na temu bijele rode. Najbolji radovi s međunarodnog natječaja obznanjeni su u „Antologiji natječaja za haiku na temu bijele rode“. Ukupno je na natječaj, proveden u suradnji s Udrugom „Tri rijeke“ iz Ivanić-Grada, pristiglo 776 radova iz 38 zemalja.

Skupština Zagrebačke županije proglasila je 2016. i 2017. godinama bijele rode. Cilj je očuvanje i zaštita populacije bijele rode te edukacija i promicanje zaštite prirode i prirodne baštine Zagrebačke županije. Bijela roda simbol je suživota čovjeka i prirode te čini dio identiteta hrvatskog sela.

„Bijela roda je simbol prirode i ruralnih područja i, prije svega, utječe na nas kako bismo očuvali prirodu i brinuli o njoj“, rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, koji je uz ostalo uručio i zahvalnice mještanima Donje Kupčine na čijim se obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalaze gnijezda rode. Ove je godine na prostoru županije prstenovan rekordan broj ptića bijele rode – njih 202, od čega 49 u Donjoj Kupčini.

U sklopu manifestacije „Put bijele rode“ održana je humanitarna biciklijada, u sklopu koje su se skupljala sredstva namijenjena liječenju dječaka Lucasa Čačkovića, te etno-koncert na kojemu su sudjelovali KUD Magdalena iz Donje Kupčine, Ansambl „Lipe“ iz Siska, Zbor umirovljenika općine Pisarovina i Folklorna skupina „Jeteliček“ Češke besede Zagreb.

Prije početka programa za sve zainteresirane organiziran je obilazak Zavičajnog muzeja Donja Kupčina, jednog od većih hrvatskih muzeja na otvorenom. U drvenim objektima, koji predstavljaju vrijedne primjere narodnoga graditeljstva Pokuplja, nalaze se izlošci narodnih nošnji, rukotvorina, tradicijskog namještaja, keramičkog i drvenog posuđa, poljoprivrednog alata...