Prijava

Vaša prijava

Održana pokazna vježba operativnih snaga Civilne zaštite „Uragan 2017“


Pripremljenost i osposobljenost pripadnika operativnih snaga Civilne zaštite Zagrebačke županije provjeravala se na pokaznoj vježbi „Uragan 2017“ proteklog vikenda u Vrbovcu.

Tema vježbe bila je provjeriti usklađeno djelovanje snaga sustava zaštite i spašavanja ustrojenih na području Zagrebačke županije i grada Vrbovca u trenutku iznenadnog događaja – snažnoga olujnog nevremena s pojavom pijavice u središtu Vrbovca. Naglasak je, prema riječima županijskoga vatrogasnog zapovjednika Josipa Novosela, bio i na provjeri komunikacijskih veza i vertikali zapovijedanja.

„U ovakvim situacijama ne smije doći do konfuzije, mora se znati vertikala zapovijedanja. Zato smo uvježbavali i komunikaciju svih službi zaštite i spašavanja kroz tri kanala radio stanica. Teme vježbe bile su izbijanje požara u stambeno-poslovnoj zgradi uslijed udara groma, sudar dvaju automobila s teže ozlijeđenim osobama, zapaljenje suhe trave u parku te potraga za nestalim djetetom“, ispričao je Novosel, rekavši da su to situacije koje će se sigurno dogoditi, samo je pitanje kada. Dodao je da su vatrogasci s prostora Županije ove godine već imali preko 1400 intervencija.

Uz načelnika Stožera Civilne zaštite Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, ujedno zamjenika župana, vježbu je promatrao i župan Stjepan Kožić.

„Elementi vježbe su kvalitetno odrađeni, sudionici su pokazali stručnost, odgovornost i koordiniranost. Ovo je i poruka našim žiteljima da u slučaju stvarnoga događaja imamo sposobne i opremljene snage Civilne zaštite koje mogu izaći na teren“, rekao je župan, dodavši da se ni ovakve vježbe, a ni stvarne situacije ne mogu odraditi bez adekvatne opreme. Stoga Županija, dodao je, posebnu pozornost, i kroz Vatrogasnu zajednicu i kroz Stožer Civilne zaštite, pridaje nabavci neophodne opreme.

„Na predstojećoj sjednici Županijske skupštine predložit ću vijećnicima da se rebalansom proračuna sredstva za vatrogasce, za nabavu njihove opreme, povećaju za 500.000 kuna“, rekao je župan.

Uz Stožer Civilne zaštite Zagrebačke županije, Županijsku vatrogasnu zajednicu i Županijski vatrogasni operatvni centar, u vježbi su sudjelovali Stožer zaštite i spašavanja grada Vrbovca, DVD Vrbovec, DVD Celine, DVD Žunci, DVD Poljanski Lug, DVD Luka, DVD Brčevac, JVP Ivanić-Grad, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Policijska postaja Vrbovec, Županijsko društvo Crvenoga križa, HGSS-Stanica Samobor te Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa.


Gorici važni bodovi iz Novigrada

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike