Prijava

Vaša prijava

Otvorene „Jaskanske vinske svečanosti“


Ispijanjem pjenušca obitelji Korak, u Jastrebarskom su otvorene „Jaskanske vinske svečanosti“, najznačajnija turistička manifestacija jaskanskoga kraja. Čaše pjenušca zajedno su ispili potpredsjednik Sabora RH Siniša Hajdaš Dončić, župan Stjepan Kožić, gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel i vinska kraljica Lucija Šember.

„Svega ovoga ne bi bilo bez vrijednih vinara. Cijele godine rade u vinogradu, a onda, nakon što ujesen poberu grožđe, trebaju u podrumu i odnjegovati kvalitetno vino. A kvaliteta je ta koja naša vina može plasirati i na veliko europsko tržište“, rekao je župan, dodavši da je Županija vinarima oduvijek bila od pripomoći te ih pozvao da se i dalje javljaju na županijske natječaje, ali i pripremaju projekte za bespovratna europska sredstva.

Gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel  rekavši da je Jaska „domovina pjenušavih vina“, a Plešivica „Bogom dana“ za njihovu proizvodnju najavio je da će „Jaskanske vinske svečanosti“ od iduće godine „dobiti novo lice“ i biti preseljene na novu lokaciju. Na sadašnjoj lokaciji uskoro počinje gradnja osmogodišnje škole.

„Rukom pod ruku s našim vinarima stvorit ćemo još bolju budućnost dana vina. Svaku manifestaciju, pa tako i ovu, treba unapređivati“, rekao je Novosel. Vinska kraljica Lucija Šember smatra da je Plešivica „mala Champagnea“, jer iz nje dolaze najbolja hrvatska pjenušava vina.

„Upravo su pjenušci ono što ovaj kraj čini posebnim. Želim da se vinari još više ujedine i kreiraju najbolja vina“, poručila je vinska kraljica.

Otvorenju „Jaskanskih vinaskih svečanosti“, uz ostale, prisustvovali su zamjenica župana Nadica Žužak i predsjednik Županijske skupštine, ujedno i saborski zastupnik Mihael Zmajlović.