Prijava

Vaša prijava

Kravarsko proslavilo Dan općine


Najkasnije početkom iduće godine u pogon će biti pušten podzemni 20-kilovoltni visokonaponski vod, čime će općina Kravarsko, napose njezini poduzetnici, napokon dobiti kvalitetnu opskrbu električnom energijom. Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća, u prigodi dana Kravarskoga, rekao je to načelnik Vlado Kolarec.

Investicija „spuštanja“ visokonaponskog voda pod zemlju, u dužini od oko 12,5 kilometara, vrijedna 10 milijuna kuna realizira se zadnje tri godine. A zadnje tri godine, rekao je Kolarec, najviše sredstava općinskoga proračuna uloženo je u sanaciju klizišta.

„Samo je na groblju izmješteno 200 grobova. Nakon što je sanacija završena, u ovoj smo godini ponovo krenuli s gradnjom objekata, kao što je to bilo i do prije tri godine. Uspjeli smo sagraditi mjesni dom u Barbarićima, objekt koji će najviše služiti mještanima, ali i cijeloj općini, za sva događanja i potrebe udruga. Isto tako, asfaltirali smo oko 1,5 kilometara općinskih cesta“, pobrojao je Kolarec. Govoreći o rekonstrukciji državne ceste od Velike Gorice preko Kravarskoga do Pokupskog, Kolarec je rekao da još predstoji modernizacija dionice od Podvornice do Šestak Brda, koja obuhvaća i gradnju nogostupa.

„To je za nas velika investicija. Vjerujem da ćemo za nju dobiti podršku, jer stanovništvu želimo osigurati sigurno kretanje“, rekao je načelnik koji se prisjetio i osnovnog razloga zbog kojega se, prije 22 godine, krenulo u formiranje samostalne općine - želje mještana da se sagradi nova škola.

„Bila je tendencija na nam djecu prevoze autobusima i voze ih u Veliku Goricu i Kravarsko. Rekli su nam da ne treba graditi novu školu. No, nismo odustajali“, rekao je Kolarec, dodavši da je gradnja škole bila najbitniji projekt za opstojnost stanovnika Kravarskoga.

„Danas općina svim učenicima osigurava besplatne udžbenike, a djeci od prvog do četvrtog razreda i besplatni školski obrok. Kupnja udžbenika za nas je ogroman izdatak, ali činimo to kako bismo zadržali djecu u našem kraju i olakšali im život. Smatram da bi besplatni udžbenici trebali biti zadaća države. Nije logično da roditelji djece u manje razvijenim općinama sami kupuju školske knjige, a u bogatijim sredinama imaju besplatne“, rekao je Kolarec.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao potpredsjednik Županijske skupštine Vladimir Bregović.

 

 


Pekmez od šljiva

U prometnoj nesreći kod Selnice poginuo muškarac (41)