Prijava

Vaša prijava

Dan općine Žumberak


Općina Žumberak, svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, proslavila je svoj dan.

„Unazad godine dana događaju nam se jako dobre, pozitivne stvari. Nastavili smo s asfaltiranjem cesta, izgrađena je e-punionica u Sošicama, dobili smo donaciju Turske razvojne agencije kao pomoć projektu „Pomoć u kući“, a posebno raduju započete investicije kojima je Žumberak prepoznat i kao turistička destinacija“, rekao je načelnik Zdenko Šiljak.

Iako općina danas broji svega 700 stanovnika, Šiljak kaže da najavljena gradnja Eko resorta Žumberak, Eko centra Sošice i agroturističkih smještajnih kapaciteta u naselju Hartje, ulijeva nadu da iseljavanja više neće biti.

„Svi oni koji su ostali uglavnom su i zaposleni i žive tradicionalnim životom“, rekao je Šiljak.

Pojašnjavajući investicije u turizmu, rekao je da se u Hartju gradi šest objekata za smještaj gostiju i turističke sadržaje i da je 70 posto planiranoga već realizirano. Investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna kuna. Javna ustanova „Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje“ namjerava uložiti preko 28 milijuna kuna u gradnju Eko centra Sošice, a oko 3 milijuna eura uložit će privatni investitor u gradnju Eko resorta Žumberak s osam objekata, unutarnjim i vanjskim bazenom, wellness centrom. Zbog ove investicije Općina je ušla i u postupak izmjene prostorno-planske dokumentacije.

„Ukupno se radi o preko 50 milijuna kuna investicija u turizam. Ne vjerujem da bi investitori ulagali u Žumberak, a da nemaju predodžbu što će se s ovim prostorom događati u budućnosti“, rekao je načelnik.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao župan Stjepan Kožić, koji je za sve dobro što je dosad učinio za ovaj kraj primio priznanje Općine.

„Općina Žumberak je primjer kako male općine mogu funkcionirati i kako bi bez njih ruralni prostori mogli i nestati. Stoga se svi zajedno moramo izboriti da fiskalnom decentralizacijom prihodi ovakvih općina budu veći. Državna vlast mora razumjeti da upravo ovakve općine skrbe za svakog svojeg žitelja. Probajmo svi zajedno više razmišljati o ruralnim prostorima, dokazati da nam je stalo da oni opstanu. Ne smijemo stvoriti državu s pet centara, a da sve ostalo, oko njih, bude pustoš“, rekao je župan, dodavši da ga raduju najavljene investicije, koje bi mogle inicirati i dodatna ulaganja samih stanovnika Žumberka. Podsjetio je i na ovogodišnja ulaganja Županije u prostor Žumberka, posebno u obnovu cesta, u što je utrošeno preko 3,7 milijuna kuna.