Prijava

Vaša prijava

Sjednicu održalo Gospodarsko-socijalno vijeće


Sjednicu je održalo Gospodarsko-socijalno vijeće u Zagrebačkoj županiji. Za nove dopredsjednike GSV-a izabrani su zamjenik župana Hrvoje Frankić (ispred Županije) i Nevenka Gračanin (ispred sindikalnih središnjica).

Članovi ovoga tripartitnog konzultativnog i savjetodavnog tijela na znanje su primili prijedlog rebalansa proračuna Zagrebačke županije za 2017., kojim se izvorni prihodi povećavaju za 3,5 milijuna kuna. Više novca dobit će poduzetnici, povećavaju se sredstva za opremanje škola, više će se izdvojiti za sufinanciranje projekata gradnje i uređenja infrastrukture u ruralnim područjima i za sanaciju nerazvrstanih cesta, povećavaju se sredstva za programe udruga civilnoga društva, za nabavu vatrogasne opreme, za nabavu medicinske i laboratorijske opreme županijskoga Doma zdravlja...

Članovi GSV-a upoznati su i s prijedlogom Županijske razvojne strategije do 2020. godine. Prijedlogom strategije zacrtana su tri strateška cilja: povećati konkurentnost i društvenu odgovornost gospodarstva, poboljšati infrastrukturu i kvalitetu života održivim korištenjem prirodnih resursa i kulturnih dobara te razvijati ljudske resurse i unaprijediti upravljanje razvojem. Kako bi se ciljevi ostvarili, strateškim okvirom Strategije razrađeno je 12 prioriteta i 57 mjera.

Predstavljajući prijedlog Strategije, Ivan Bašić - stručni suradnik za gospodarski razvoj u Regionalnoj razvojnoj agenciji Zagrebačke županije, izrađivaču ovoga dokumenta, pojasnio je da ona, uz ostalo, sadrži i popis 11 strateških ciljeva Zagrebačke županije do 2020. godine. Uz gradnju Regionalnoga vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok“ (za što će prvi natječaji biti raspisani u studenome), projekt rekonstrukcije javne rasvjete „Newlight“ (kojim bi se do kraja iduće godine moderniziralo gotovo 90 posto postojećega sustava), gradnju ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće (investicije u završnoj fazi) i proširenje SP „Naftalan“ (koje je počelo ove godine), na popisu su i uvođenje širokopojasnog interneta na cijelom prostoru županije (projekti su u fazi javne rasprave), integrirani prometni sustav grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, gradnja centra za gospodarenje otpadom, gradnja biciklističkih staza „Greenway“, gradnja nove zgrade Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra te projekti „Mali tehnopolis Samobor“ i „Interpretacijski centar arheološkog parka Andautonija“.

Članovi GSV-a, zaključeno je, na dnevni red svojih narednih sjednica stavit će problematiku iseljavanja stanovništva iz RH, s naglaskom na Zagrebačku županiju, spremnost sustava Civilne zaštite u slučaju izvanrednih situacija, kao i „gašenje“ određenih smjerova obrazovanja u strukovnim školama.