Prijava

Vaša prijava

Počela dvodnevna konferencija Croenergy 2017.


U Energetskom centru Bračak (Krapinsko-zagorska županija) održava se dvodnevna konferencija Croenergy 2017, posvećena financiranju energetskih projekata s posebnim naglaskom na financiranje projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i uz potporu Europskog udruženja energetskih agencija i regija (FEDARENE) konferenciju organizira Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

„REGEA će uskoro proslaviti desetogodišnjicu rada. Računamo da smo do sada za naše osnivače i klijente vodili investicije energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije vrijednih gotovo 800 milijuna kuna. Među pionirima smo u RH u novom načinu razmišljanja o financiranju održivog korištenja energije. Stoga ovakve konferencije služe da pokažemo, ne više najbolju praksu iz EU, nego najbolju praksu i rezultate koje mi postižemo. Pokazali smo se i dokazali kao agencija koja svoje znanje prenosi i u regiju. Dokaz te uspješnosti su gosti konferencije, a sve ih više dolazi iz jugoistočne Europe“, rekao je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e. Istaknuo je da je lani na globalnoj razini, prvi puta u povijesti, više investirano u obnovljive nego konvencionalne izvore energije. Govorio je i o projektu rekonstrukcije javne rasvjete „Newlight“, koji se provodi na području Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, podsjetivši da je u njega uključeno 57 gradova i općina. Procijenjena vrijednost projekta je 130 milijuna kuna.

„U svim gradovima i općinama su izvedeni energetski pregledi i izrađene su financijske podloge. Projekt ide jako dobro i u fazi je pripreme za javnu nabavu. Radi se o pionirskom projektu, prepoznatom u Europi, no nažalost nije dovoljno i adekvatno praćen od državnih ministarstava, koja su trebala osigurati bespovratna sredstva iz Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija'. Sredstva su na raspolaganju od 2015., no mi ih još dan danas nemamo“, rekao je Domac.

Današnjoj svečanosti otvorenja konferencije, u ime Zagrebačke županije, jednog od osnivača REGEA-e, prisustvovao je zamjenik župana Hrvoje Frankić. Rekao je da je Županija zadnje četiri godine najviše investirala u projekte energetske učinkovitosti školskih objekata. U izvedbu novih fasada (toplinskih ovojnica) i promjenu kotlovnica uložila je oko 19,3 milijuna kuna.

„Intenzivno radimo na tome da energetsku učinkovitost povećamo aplicirajući naše programe za sredstva EU fondova“, rekao je Frankić.