Prijava

Vaša prijava

Obilježeni Dani europske baštine


Povodom obilježavanja najrasprostranjenije kulturne manifestacije u Europi „Dana europske baštine“ u Šenkovcu, mjestu u općini Brdovec, svečano je otvorena izložba „Igra sutlanskih boja, pjesme i riječi (riči)“.

Ovogodišnja zajednička tema obilježavanja, koju je prihvatila većina zemalja Vijeća Europe, bila je „Baština i priroda: krajolik mogućnosti“. Tom prigodom Udruga Ivana Perkovca u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije  predstavila je dio baštine Zagrebačke županije, a time i Europske unije – riječ, govor, pjesmu, boje, život, običaje, krajobraz i biološku raznolikost područja donjeg toka Sutle. Tijekom rujna i listopada održana je likovna kolonija „Igra sutlanskih boja, pjesme i riječi (riči)“ i tradicijska radionica kinča - umijeća izrade vrtnog, livadnog i šumskog cvijeća sutlanskog kraja od krep-papira i žice. Radovi nastali na likovnoj koloniji izloženi su na Izložbi.

Izložbu je u ime Zagrebačke županije otvorio zamjenik župana Hrvoje Frankić. Zamjenik je istaknuo važnost očuvanja i njegovanja baštine te se zahvalio Udruzi Ivana Perkovca, Javnoj ustanovi Zeleni prsten i svima koji su sudjelovali u organizaciji na bogatom i uspješno odrađenom programu povodom Dana europske baštine.