Prijava

Vaša prijava

Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija


Klimatske promjene osnovni su razlog što se na europskome tlu javljaju bolesti koje su nekada bile karakteristične samo za tropska područja. Zbog globalnoga zatopljenja ponovno se javljaju i neke zarazne bolesti koje u Europi nisu bile zabilježene i više od pola stoljeća. Zbog toga je provođenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, odnosno DDD mjera, od iznimne važnosti.

Gradovi i općine su dužni donijeti odluku kojom se osigurava provođenje mjera u razdoblju od tri do pet godina, osigurati sredstva za njihovo provođenje te u odluci o komunalnom redu, propisati obvezu 'uklanjanja' uvjeta u okolišu koji pogoduju štetnicima te predvidjeti asanacijsko-sanitacijske mjere.

Nadzor nad provođenjem DDD mjera, sukladno zakonu, provode županijski Zavodi za javno zdravstvo. O tome kako su se tijekom proteklih pet godina provodile DDD mjere u općinama i gradovima Županije te o onome što treba činiti u narednome razdoblju govorilo se danas u Jastrebarskom na tribini „Provođenje DDD mjera u Zagrebačkoj županiji“. Zajedno su je organizirali Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije i županijski Zavod za javno zdravstvo.

Uvodno izlaganje imale su Snježana Čopor i Vanja Slavić-Vrzić, obje iz Zavoda za javno zdravstvo.

„Redovito provodimo monitoring komaraca. U Zagrebačkoj županiji, na žalost, već postoji nekoliko mjesta na kojima su se etablirale invazivne vrste komaraca, zbog čega je izuzetno važno provoditi DDD mjere. Osim toga, važna je i edukacija stanovništva o bolestima koje prenose komarci. Kako u Europi danas postoje četiri bolesti koje su nekada bile 'rezervirane' za tropska područja (malarija, vrućica zapadnog Nila, Dengue hemoraška vrućica i Chikungunya vrućica), a koje prenose komarci, postoji realna opasnost da se one pojave i kod nas. Stoga nije dovoljno samo zamagljivanje komaraca, jer to je metoda 'kratkoga vijeka', već treba provesti čitav niz postupaka kako bi se stvorili uvjeti da se komarci uopće ne legu“, rekla je V. Slavić-Vrzić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Govoreći o glodavcima, rekla je da je iznimno važno kontrolirati njihovu populaciju na mjestima gdje žive ljudi, odnosno spriječiti njihov ulazak iz prirodnih staništa u kuće, odnosno dvorišta.   

Tribina je bila organizirana za predstavnike gradova i općina te zdravstvene djelatnike. Uvodno ih je, u ime Županije, pozdravila zamjenica župana Nadica Žužak.

„Osim što rade ovakve edukacije, Zagrebačka županija ima i Stožer zdravstva koji bi se u eventualnim kriznim situacijama brinuo o tome da se, sukladno zakonu, provode mjere suzbijanja epidemije ili pandemije“, rekla je zamjenica Žužak.