Prijava

Vaša prijava

Palijativna skrb u praksi


Za članove Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije i zdravstvene djelatnike županijskoga Doma zdravlja organiziran je dvodnevni tečaj „Palijativna skrb u praksi“. Govorilo se, uz ostalo, o Alzheimeru kao javnozdravstvenom problemu, palijativnoj skrbi neuroloških bolesnika, ulozi nezdravstvenih volontera, psihologa i duhovnika u palijativnoj skrbi, važnosti osnivanja hospicija u lokalnoj zajednici...

„Zemlja smo s izrazito velikim brojem starijih osoba koje uglavnom žive u samačkim domaćinstvima. Njima, kada za to dođe vrijeme, moramo pomoći da na što humaniji način dođu do kraja svojega života. Drugi razlog zašto užurbano moramo razvijati palijativnu skrb je taj što u Hrvatskoj bilježimo veliki porast oboljelih od karcinoma, a treći što jako brzo rastu i svi oblici demencije“, rekla je Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu. Ova grana suvremene medicine je relativno nova, počela se razvijati prije pedesetak godina.

„Smatra se da palijativno liječenje treba obuhvatiti razdoblje od dijagnoze neizlječive bolesti do razdoblja žalovanja nakon smrti bolesnika“, rekao je Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije, dodavši da palijativna medicina ne može izliječiti osobu, ali može o njoj skrbiti, ublažiti joj bol i pomoći u rješavanju psihosocijalnih problema. Palijativa naglasak stavlja na skrb o cijeloj obitelji.

Mrežom javne zdravstvene službe Zagrebačka županija ima pravo na ugovaranje tri koordinatora za palijativnu skrb.

„U javnoj raspravi je Plan razvoja palijativne skrbi na području Zagrebačke županije. Ideja je da bolesnici koji imaju potrebu za takvom njegom što dulje ostanu unutar svojih obitelji“, obrativši se polaznicima tečaja rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.