Prijava

Vaša prijava

Stručni posjet Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi


Kako bolesne naučiti njegovati ono što je u njihovu tijelu još zdravo i kako im u njihovoj bolesti mogu pomoći zdravstveni radnici i ostali koji sudjeluju u brizi o palijativnom bolesniku, teme su o kojima su slušali članovi Projektnog tima za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije i budući županijski koordinatori za palijativnu skrb, boraveći u stručnom posjetu Domu zdravlja Požeško-slavonske županije.

O tome kako su ugovoreni koordinatori za palijativnu skrb i mobilni palijativni timovi, na koji način funkcionira sustav i koji su primjeri dobre prakse uvodno su govorile pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Vesna Vlašić i koordinatorica Palijativne skrbi u Domu zdravlja Požega, Ana Čorak.

„Da bi sustav bio operativan, jednostavno mora postojati umreženost svih sudionika,“ rekla je pročelnica Vlašić, dodavši kako će broj pacijenata u budućnosti samo rasti s obzirom na pretežno staračko stanovništvo i samačka domaćinstva. Koordinatorica Čorak naglasila je kako je palijativa multidisciplinarna djelatnost koja podrazumijeva suradnju liječnika, patronažnih sestara, duhovnika, centara za socijalnu skrb te koordinatora i timova koji zajedno svakom pacijentu žele pružiti smiraj dostojan čovjeka.

U nastavku posjeta, članovi Projektnog tima obišli su jednu od najsuvremenijih zdravstvenih ustanova u regiji, Specijalnu bolnicu za psihijatriju i palijativnu skrb „Sveti Rafael“ u Strmcu. Od 2007. godine ustanovu vodi Bolnički red Sv. Ivan od Boga, a njen multidisciplinarni tim sastoji se od različitih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika u kojem svaki član tima ima svoju ulogu u životu palijativnog bolesnika.

U obilazak odjela palijative i psihijatrije, uz medicinsko osoblje, socijalnu radnicu, fizioterapeuta i duhovnika, članove Projektnog tima poveo doktor Danijel Tadić, koji je govorio o medicinskoj skrbi tijekom progresije bolesti te o tome što je sve potrebno učiniti kako bi se poboljšala kvaliteta života bolesnika i njegove obitelji.

Inače, Projektni tim za razvoj palijativne skrbi na području Zagrebačke županije konstituiran je u veljači ove godine s ciljem predlaganja mjera za razvoj palijativne skrbi na prostoru županije. Mrežom javne zdravstvene službe Zagrebačka županija ima pravo na ugovaranje tri koordinatora za palijativnu skrb. Projektni tim usvojio je Nacrt Plana razvoja palijativne skrbi za područje Zagrebačke županije 2018. – 2022. koji je upućen u javnu raspravu i temelj je za organizaciju i razvoj dostupne, kvalitetne i sveobuhvatne palijativne skrbi.

 


Sretan kraj potrage za Petrom