Prijava

Vaša prijava

Proračun Zagrebačke županije za 2018. godinu 671,4 milijuna kuna


Novi predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije je Damir Mikuljan (HDZ) – odlučeno je s 26 glasova „za“ te 25 glasova „protiv“, na današnjoj sjednici Skupštine. Odnosno, na prijedlog kluba HDZ-HSU-HSLS, kluba „Bandić Milan 365 - stranke rada i solidarnosti“, 2 člana HNS-a i 1 nezavisne vijećnice izglasano je nepovjerenje dosadašnjem predsjedniku Mihaelu Zmajloviću. Protiv su bili članovi koalicije HSS-SDP-Laburisti njih 17, kao i 4 iz Mosta nezavisnih lista, 2 iz Živog zida te 2 nezavisna vijećnika. Inače, Skupština Zagrebačke županije ima 51 člana.

Na istoj sjednici usvojen je Proračun za 2018. godinu koji iznosi 671.442.824,00 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 7,6 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije iznosi 362,586.429,00 kuna odnosno 4,8% više u odnosu na 2017. godinu. Proračun je usvojen s 5 amandmana ukupne vrijednosti 15,6 milijuna kuna, od čega najveći dio, čak 12 milijuna kuna, se planira amandmanima osigurati za sufinanciranje kupnje udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Zagrebačkoj županiji. Amandmanima su sredstva preraspoređena i za povećanje sredstva za preglede mobilnim mamografom, javne potrebe u sportu, za naknadu za svako novorođeno dijete te kao dodatna pomoć programima Crvenog križa Zagrebačke županije.

„Proračun je ovim amandmanima značajnije promijenjen ne toliko u financijskom koliko u sadržajnom smislu, a to znači da su sredstva za ove amandmane bitno smanjila sredstva za planirane programe i projekte temeljem kojih sam dobio povjerenje žitelja Zagrebačke županije na posljednjim lokalnim izborima“, rekao je Kožić. Župan je dodao da se načelno slaže s projektima koji su predloženi amandmanima, no istovremeno je svjestan da to znači velike rezove za potpore u gospodarstvu, poduzetništvu, poljoprivredi, „a upravo smo zahvaljujući razvoju tih područja postali treća županija u Republici Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti“. Također, Kožić je pojasnio da je povećanje Proračuna za iduću godinu, kako ukupnog tako i izvornog, rezultat očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarstva i zaposlenosti, povećanja broja projekata i udjela koji se sufinanciraju iz fondova EU. 

Članovi Skupštine složili su se da se s Gradom Zagrebom potpiše Sporazum o suradnji na pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“. Nakon sklapanja Sporazuma, Zagrebački centar za gospodarenje otpadom d.o.o. će pokrenuti aktivnosti za izradu projektnog zadatka radi izrade studijsko-projekte dokumentacije za koju će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osigurati 85 posto sredstava. Sporazumom se utvrđuje kako će se Centar za gospodarenje otpadom nalaziti na području grada Zagreba, dok će se na području Zagreba i Zagrebačke županije projektirati pretovarne stanice. Vrsta tehnologije obrade i način zbrinjavanja otpada unutar samog centra kao i točan broj i lokacije pretovarnih stanica definirat će se studijom izvedivosti.

Prihvaćen je i Program mjera sanacije unutar zona sanitarne zaštite izvorišta Strmec, Šibice i Bregana za postojeće građevine i djelatnosti za petogodišnje razdoblje, a koji sadrži sve potrebne aktivnosti za realizaciju sanacijskih mjera i zahvata s ocjenom stanja i utjecaja, prioritetne sanacijske zahvate, troškove, načine i rokove sanacije i rehabilitacije, nositelje aktivnosti te način osiguranja potrebnih sredstava.