Prijava

Vaša prijava

Županijska izložba malih životinja


Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja „Velika Gorica 2005“ organiziralo je u prostoru velikogoričke Srednje strukovne škole 12. županijsku izložbu malih životinja - golubova, velike i patuljaste peradi, kunića, egzotičnih ptica.

Dvodnevna izložba okupila je sedamdesetak uzgajatelja malih životinja s područja Zagrebačke županije te Zadra, Slunja, Karlovca, Zaboka i Križevaca, a ukupno je bilo izloženo i ocjenjeno čak 549 eksponata.

Važnost ovogodišnje izložbe još je veća, budući da je standard komisija Hrvatskog saveza udruga uzgajatelja malih životinja, nakon nekoliko godina standardizacije, dala pozitivno mišljenje za turopoljsku patuljastu kokoš, u narodu poznatu kao Jurek i Katica, a njeno potpuno priznanje se očekuje kroz kratko vrijeme. Turopoljska patuljasta kokoš poznata je po šarenom perju, specifičnom pjevu i kvaliteti jaja koja su bogata omega masnim kiselinama.

Mihael Pavišić, predsjednik Društva istaknuo je kako je iz godine u godinu interes za izložbom sve veći, pogotovo mladih. Cilj izložbe bio je izložiti što više različitih pasmina malih životinja i na taj način potaknuti zaštitu određenih pasmine kako bi one bile priznate kao autohtone.

U ime Zagrebačke županije otvorenju izložbe prisustvovao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo. „U Zagrebačkoj županiji ima mnogo izvornih hrvatskih pasmina malih životinja, od gusaka, pataka, kokoši. Mi smo tu da pomognemo uzgajivačima s našim natječajima, da ih promoviramo. Važno je mlade i djecu upoznati s bogatstvom koje daju male životinje kako bi i oni sutra bili i uzgajivači i ljubitelji malih životinja“, rekao je Kraljičković.