Prijava

Vaša prijava

Vincekovo na Graberskom brdu


Na brojnim bregima, organizirano ili u krugu obitelji i prijatelja, proslavljen je blagdan sv. Vinka - 22. siječnja. Članovi Udruge vinogradara i vinara „Brenta“ iz Ivanić-Grada proslavili su ga na Graberskom brdu u Graberju Ivaničkom. Bila je to ujedno i središnja svečanost ovogodišnjega Vincekova u Zagrebačkoj županiji.

Domaćin je bio Branko Vujčić, vinar hobista. Vinograd je posadio 1979., obnavljao ga i danas je u njemu 350 trsova. Dovoljno za, kaže, tristotinjak litara vina. U vinogradu je najviše chardonnaya i graševina, ima i nešto muškata ottonela, pa čak i nekoliko trsova malvazije.

„Kada sam posadio vinograd o proizvodnji vina nisam ništa znao, no sada mogu sve samostalno raditi. Nemam vrhunsku, ali zadovoljan sam i srednjom klasom vina. Zadovoljan sam ako enolozi pohvale moje vino, jer to znači da sam cijelu godinu dobro radio“, rekao je domaćin Vincekova, kojemu je mladice loze pomogao orezati župan Stjepan Kožić.

- Županija štuje tradiciju i običaje i zato danas zazivamo sv. Vinka da nam blagoslovi vinogradarsku godinu, da tijekom nje ne bude mraza i tuče, da ona bude i rodna i plodna i da, na kraju, bačve budu pune. Posebno veseli što se ovakvim slavljima pridružuje sve više mladih ljudi i što imamo sve više mladih vinogradara i vinara. I dalje ćemo im biti na pomoći. Kroz proračun smo osigurali sredstva kojima im pripomažemo. Neka prate naše natječaje“, rekao je župan.

Orezane mladice loze, tri grančice s tri pupa, domaćin je ponio kući. Stavio ih u čašu vode i ostavio kod prozora. Kad pupovi potjeraju i pokažu se mladi izboji, tad će početi i nagađanja kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa. A da on bude što bolji, o čokote su ovješene kobasice i table sa špekom, a trsje je zaliveno i starim vinom, iz „najbolje“ bačve.

Vincekovo na Graberskom brdu članovi Udruge „Brenta“ organizirali su uz pomoć Grada i TZ Ivanić-Grada.

„Okupljamo stotinjak vinara, uglavnom hobista. Pomažemo im da proizvedu što kvalitetnije vino i u tome, podrškom Županije, i uspijevamo“, rekao je Krešimir Škrinjar, predsjednik Udruge.