Prijava

Vaša prijava

Zamjenik župana primio sportaše s invaliditetom


Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić primio je i prigodno nagradio sportaše s invaliditetom - Velimira Šandora, Mariju Martinović i Natašu Sobočan – koji su postigli sjajne uspjehe na 7. IWAS svjetskim igrama koje su održavale od 30. studenog do 6. prosinca 2017. godine u portugalskom gradu Vila Real de Santo António.

„Bolji poklon od ovog nisam mogao poželjeti za kraj godine“, prokomentirao je Velimir Šandor svoju zlatnu medalju u spojenim kategorijama F32, F51 i F53. Velikogoričaninu je ovaj put za pobjedu bilo dovoljno baciti disk na daljinu od 17,59 metara, a kao veliki poticaj za daljnji rad istaknuo je sjajnu atmosferu u Atletskom klubu osoba s invaliditetom „Uspon“ iz Velike Gorice čiji je dugogodišnji član, kao i u reprezentaciji.

Zadnjih godinu dana, Šandoru se na intenzivnim treninzima s trenerom Ivanom Čengićem pridružila i Nataša Sobočan koja je na 7. IWAS svjetskim igrama osvojila brončanu medalju bacivši disk 15,28 metara u spojenim kategorijama F54, F55, F56 i F57. Prije toga Nataša je ostvarila zapaženu plivačku karijeru koju je nakon 18 godina odlučila zamijeniti ovom atletskom disciplinom. „Osvojenom medaljom sam najviše iznenadila samu sebe s obzirom na kratko vrijeme treniranja od tek godinu dana“, rekla je Nataša Sobočan dodavši da paralelno trenira i bacanje kugle.

Najmlađa među njima, dvadesetogodišnja je Marija Martinović, članica Stolnoteniskog kluba osoba s invaliditetom „Uspon“, također iz Velike Gorice, koja je na 7. IWAS svjetskim igrama osvojila zlatno odličje zajedno s Ruskinjom Aleksandrom Vasiljevom te Iračankom Al Waieli Hadel pobijedivši Tajvanke Lu Pi-Chun i Lin Yen Ying s 2-1. „Ovo je moje prvo natjecanje i prva medalja što mi predstavlja velik poticaj za daljnji rad“, rekla je Martinović dodavši da se stolnom tenisu posvetila tek na nagovor sadašnje trenerice Mirjane Lučić. „Iznenadni invaliditet me je zapravo okrenuo sportu“, izjavila je Martinović.

Ovom prigodom Županija je nagradila uspješne sportaše sportskom opremom po njihovom izboru u ukupnom iznosu od 12 tisuća kuna. „Nema boljih ambasadora Županije od sportaša, naročito kad su oni ovako mladi i uporni, odlučni da pomiču granice ljudskih mogućnosti“, naglasio je zamjenik župana Hrvoje Frankić prilikom prijema sportaša.

Prijemu je prisustvovao i predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Zagrebačke županije Darko Matić koji je zahvalio Županiji na kontinuiranoj financijskoj podršci istaknuvši pritom da „sport osoba s invaliditetom bez financijske pomoći nema budućnost“. Ove godine Zagrebačka je županija za rad Saveza osigurala čak 100.000 kuna više nego prošle godine, odnosno 300.000 kuna, što je znatan porast sredstava u odnosu na 15.000 kuna s kojima su financirani počeci Saveza prije samo 10 godina.

„Financijska podrška očituje se i u rezultatima – poput Šandorove brončane paraolimpijske medalje, ali i u sve većem broju članova u našim klubovima osoba s invaliditetom, naročito kada govorimo o mladim generacijama koje se žele okušati u sportu i postići rezultate“, rekao je Matić.

U ime Upravnog odjela prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu prijemu je prisustvovala pročelnica Mirela Katalenac.