Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Odbora za branitelje


Odbor za branitelje Zagrebačke županije, na čelu s predsjednikom Odbora zamjenikom župana Hrvojem Frankićem, održao je prvu svoju ovogodišnju sjednicu na kojoj su članovi, između ostalog, informirani o proračunskim sredstvima koje je Županija osigurala za braniteljsku zajednicu u 2018. godini.

Tako je za usluge bolničkog liječenja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju „Naftalan“ u Ivanić-Gradu za hrvatske branitelje s područja Zagrebačke županije osigurano 333.500 kuna. Navedena sredstva povećana su za 33.500 kuna u odnosu na prošlu godinu, a bit će dostatna za desetodnevno liječenje 100 branitelja, 10 više nego prošle godine. Inače, prethodnih pet godina kroz rehabilitaciju je prošlo više od 340 branitelja s područja Zagrebačke županije, a posebno je za vrijeme sastanka naglašeno da će se kod utvrđivanja liste branitelja koji će ove godine ići na liječenje psorijaze u „Naftalan“ prednost imati oni branitelji koji do sada još nisu bili obuhvaćeni ovim programom.

Također, na inicijativu Odbora za branitelje Zagrebačke županije, povećana su sredstva za udruge proizašle iz Domovinskog rata za prioritetne programe i projekte na području brige za branitelje i članove njihovih obitelji. Sredstva su u odnosu na prošlu godinu povećana za 50.000 kuna te sada iznose 500.000 kuna, a dodjeljivat će se putem javnog natječaja čije se raspisivanje očekuje u prvoj polovici veljače. Cilj ovog natječaja jačanje kapaciteta udruga proizašlih iz Domovinskog rata na području Zagrebačke županije za pružanje zdravstvenih, socijalnih i humanitarnih usluga putem njihovih programa i projekata koje provode na lokalnoj razini.

Od ostalih sredstava istaknuto je 100.000 kuna koje Zagrebačka županija tradicionalno osigurava za organizaciju Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Dan hrvatskih branitelja Zagrebačka županija obilježava od 2013. godine svake godine u drugom gradu sa svog područja, a ove godine je čast da bude domaćinom ovog događanja pripala gradu Dugom Selu s kojim će uskoro početi i preliminarni dogovori oko organizacije.

Također vezano za Dugo Selo, članovi Odbora pozvani su da se uključe u nastojanja udruga s područja tog grada da dogovore jedan radni sastanak s predstavnicima Ministarstva hrvatskih branitelja na kojem bi se raspravljalo o promjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Nadalje, članovi Odbora obaviješteni su i da je Županija i ove godine za organizaciju komemoracije u Novskoj, na lokaciji „Trokut“, osigurala 20.000 kuna.

Naposljetku, članica Odbora Rozalija Bartolić, inače predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, pokrenula je raspravu o obezvrjeđivanju kako Domovinskog rata tako i samih branitelja i članova njihovih obitelji.

Članovi Odbora jednoglasno su zaključili da se u javnosti često govore neistine o Domovinskom ratu te je Udruga udovica hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije pokrenula inicijativu za borbu protiv diskriminacije i blaćenja Domovinskog rata. Zaključeno je i da je jedinstveni stav Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije da ne prihvaća nepoštivanje, blaćenje i izvrgavanje istine o Domovinskom ratu, niti sudionika Domovinskog rata, kako branitelja tako i obitelji poginulih branitelja.