Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Izvršnog odbora HZŽ-a


Održana je sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija (HZŽ) na kojoj su predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta prezentirali aktualnosti vezane uz izmjene zakona i jačanje uloge županija u oblikovanju nove financijske omotnice. U ime Zagrebačke županije sjednici je prisustvovao župan Stjepan Kožić.

 „Želimo biti središnje državno tijelo za regionalnu razinu što se tiče informiranja s terena, pregovaranja, programiranja, ali i korištenja sredstava Europske unije“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija, ujedno i šibensko-kninski župan, Pauk ističući kako su inicijativu podržali premijer Andrej Plenković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Donošenje Nacionalne razvojne strategije za razdoblje do 2030. godine definirat će ciljeve i smjer kojim Republika Hrvatska treba ići i njenu ulogu u kohezijskoj politici.

Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Velimir Žunac iznio je nacionalno stajalište Republike Hrvatske o kohezijskoj politici nakon 2020. godine. „Zalagat ćemo se da kohezijska politika ostane politika namijenjena svim europskim regijama, s fokusom na manje razvijenim regijama, da bespovratna sredstva i dalje ostanu glavni instrument provedbe ESI fondova kao i za očuvanje trenutnih tematskih područja kako bi se omogućila fleksibilnost u rješavanju regionalnih i lokalnih socioekonomskih izazova“, rekao je Žunac.

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poticajnoj stanogradnji o čemu je članove Izvršnog odbora izvijestio državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir. Što se tiče jedinica lokalne i regionalne samouprave, Ministarstvo je zatražilo podršku u iskazivanju realnih potreba deficitarnih javnih zanimanja u nerazvijenim dijelovima Hrvatske. Ovakva društveno-poticajna stanogradnja omogućila bi besplatno stanovanje za vrijeme trajanja službe, prvenstveno u zdravstvu, kulturi i prosvjeti te tako pridonijela ravnomjernom regionalnom razvoju.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi politiku zaštite prava potrošača unutar koje je Ivana Soić, pomoćnica ministrice za trgovinu i unutarnje tržište, predstavila novi modalitet sufinanciranja projekata zaštite potrošača koji stupa na snagu od 1. srpnja 2018. godine. Novi modalitet predviđa veću uključenost dionika politike zaštite prava potrošača u RH, uključujući i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a cilj je povećanje broja savjetovališta za potrošače i povećanje ukupnog iznosa za sufinanciranje rada savjetovališta.

Uoči donošenja Opće Uredbe o zaštiti osobnih podataka koja se u svim zemljama članicama Europske unije počinje primjenjivati od 25. svibnja 2018., Izvršnom odboru Zajednice prezentirane su smjernice ove Uredbe koja je obvezujuća za sve subjekte koji dolaze u kontakt s osobnim podacima fizičkih osoba.