Prijava

Vaša prijava

Održan 3. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije


U organizaciji Obrtničke komore Zagreb (OKZ) i Zagrebačke županije u Jastrebarskom je danas održan 3. Obrtnički forum - Obrtništvo Zagrebačke županije. Središnja tema bila je „Obrazovanje i zapošljavanje u obrtu“, a govorilo se, uz ostalo, i o trenutnom stanju u obrtništvu županije, neregistriranom obavljanju obrtničkih djelatnosti, kao i o Strategiji razvoja OKZ do 2022. godine. Ispred Županije Forumu su prisustvovali župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

„Moramo se riješiti predrasuda da je ići u obrtničku školu „nešto loše“. Za masu deficitarnih zanimanja danas u školama gotovo nema ni jednog đaka. Vjerujem da će država dati maksimalnu podršku dualnom obrazovanju, da učenici kada završe srednju školu budu spremni za kvalitetan rad, a ne da tek kada se zaposle počnu učiti kako bi se trebalo raditi“, rekao je župan, dodavši da Hrvatskoj kronično nedostaje kvalificirane radne snage. Rekao je i da je Županija zadovoljna stanjem gospodarstva na svome području.

„Prema indeksu razvijenosti ušli smo u skupinu najrazvijenijih, odmah uz bok gradu Zagrebu. Pokazatelji govore i da se broj obrtnika u 2017., u odnosu na 2016. povećao. Ne znatno, ali ipak se povećao, što znači da se gospodarstvo oporavlja. Ponosan samo i što će Županija 3. ožujka primiti međunarodnu nagradu „Stvaratelji za stoljeća“, kao doprinos poticanju razvoja poduzetništva u srednjoj i istočnoj Europi, koju smo osvojili u konkurenciji 194 kandidata iz sedam zemalja“, istaknuo je župan.

Predsjednik Skupštine Damir Mikujan poručio je da su obrtnički forumi mjesto gdje se izmjenjuju iskustva i osluškuju potrebe obrtništva. „Svi zajedno moramo se upitati je li nam stalo i imamo li postojanu i stalnu volju da obrtništvu damo ono mjesto koje mu pripada i da ga ojačamo“, rekao je Mikuljan.

Uvodno su se prisutnima obratili predsjednik OK Zagreb Mirza Šabić i gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel.

O bespovratnim potporama kojima Županija već godinama potiče gospodarstvo za Foruma je govorio pročelnik Damir Fašaić, a o stipendiranju učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja pročelnica Županije za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirela Katalenac.

U 2017. Županija je obrtnicima za početak poslovanja, jačanje konkurentnosti, nastupe na manifestacijama, kao i pripremu projekata sufinanciranih europskim sredstvima bespovratno isplatila 2,71 milijun kuna.


Županijski LIK 2018.