Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija na 7. Forumu hrvatskih i poljskih regija


Sedmi po redu Forum hrvatskih i poljskih regija koji okuplja predstavnike regionalne samouprave s ciljem razmjene iskustva i suradnje u budućnosti održava se u Poreču od 11. i 13. travnja.

Naglasak Foruma je na strateškom planiranju razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, ravnomjernom razvoju kroz poticanje ruralnih krajeva, važnosti investicija u regijama te obrazovanju i kulturi. To su ujedno i teme četiri panela koji se održavaju u sklopu Foruma, a na jednom od njih, onom o ravnomjernom razvoju kroz poticanje ruralnih krajeva, jučer je u ime Zagrebačke županije sudjelovao Josip Kraljičković, pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Istaknuo je na koje sve načine Zagrebačka županija potiče razvoj i opstanak ruralnih krajeva. „Prvi smo u Hrvatskoj pokrenuli projekte Vinska kraljica i Najuzornija seoska žena, krenuli s razvijanjem županijskih robnih marki, sagradili Distributivni centar za voće i povrće u sklopu kojeg se uskoro otvara i prva ULO hladnjača koja neće biti u vlasništvu veletrgovaca, već naših proizvođača", rekao je Kraljičković dodavši da sav fokus mora biti usmjeren prema proizvođačima jer oni osim proizvoda, stvaraju i manifestacije koje su idealan način na koji mogu predstaviti svoje prehrambene artikle budućim kupcima.

Panelisti su se dotakli i teme proračuna EU za naredno razdoblje čija je izrada u tijeku, gdje postoji mogućnost da sredstva namijenjena za zajedničku poljoprivrednu politiku budu manja nego što su bila u ovom razdoblju.

„Na koji način pripomoći razvoju ruralnih prostora najbolje znaju županije, općine i gradovi čiji bi se prijedlozi trebali uvrstiti u naredno programsko razdoblje“, rekao je Kraljičković zaključivši da veliku pozornost treba pridati alokaciji sredstava i kriterijima po kojima se ona dodjeljuju kako bi što više manjih proizvođača moglo dobiti sredstva, jer našu poljoprivredu čine mali i srednji poljoprivrednici.

Prilikom svečanog otvorenja Foruma predsjednik Hrvatske zajednice županije, koja je i organizirala ovo okupljanje u Poreču, Goran Pauk, ujedno i šibensko-kninski župan, osvrnuo se na ulogu regionalne samouprave u okviru sljedeće financijske perspektive Europske unije.

„Regionalna samouprava važna je poveznica između lokalne zajednice i nacionalne razine po pitanjima koja se tiču poboljšanja života naših građana jer najučinkovitije i mogu odgovoriti na njihove potrebe. Sudjelovanje županija u pripremama i programiranju operativnih programa ključno je kako bi Republika Hrvatska što kvalitetnije i namjenski iskoristila sredstva Europske unije za ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske,“ istaknuo je Pauk.

„Ovi susreti krenuli su kada su uvjeti bili drugačiji – Poljska je bila članica Europske unije, dok je Hrvatska bila na ulasku. Od tog prvog susreta  2011. napravljeno je mnogo, naše su regije razvijenije, no želimo se razvijati i dalje te nam je u tom smislu ovakva suradnja iznimno važna“, rekao je i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz i dodao kako je u tom procesu iznimno važno korištenje sredstava EU fondova. „Proračun Europske unije u narednom će razdoblju biti manji, no važno je da Poljska i Hrvatska zajedno zagovaraju kohezijsku politiku koja je iznimno bitna za razvoj naših regija“, zaključio je Geblewicz.