Prijava

Vaša prijava

„Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća“


Predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan prisustvovao je otvorenju izložbe „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća“. Izložbu je, u prostoru Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj, u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici, priredio i postavio Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji.

„Želja je bila da kroz 23 informativna panoa, što kronološki, što tematski, prikažem najvažnije doprinose koje je njemačka nacionalna manjina ostavila kao važan kulturni, umjetnički, znanstveni i društveno-razvojni trag u Zagrebu i njegovoj okolici. Ovo je samo mali segment priče koja treba prerasti u knjigu“, rekao je Beus Richembergh.

„Nijemci su u Zagrebu i njegovoj okolici ostavili veliki trag. Moja je želja da o tome više progovorimo i budućim pokoljenjima ostavimo zabilješke, činjenice, dokaze…“, dodao je Beus Richembergh. Naglasio je da nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, zahvaljujući njenoj podršci, imaju „sjajan okvir za djelovanje“.

„Imamo ljude koji razumiju naše potrebe i izlaze nam u susret“ - zaključio je.

Predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan, obrativši se prisutnima, rekao je da izložba „poseže u zajedničku povijest“.

„Neprijeporan je i neupitan doprinos njemačke nacionalne zajednice u formiranju hrvatske povijesti, i gospodarske i kulturne. Držim da su odnosi dvaju naroda, njemačkoga i hrvatskoga, dovoljno „skovani“ pojedinačnim vezama i institucijama koje predstavljaju dvije države“, rekao je Mikuljan.

Izložbu je otvorio Thomas E. Schultze, veleposlanik Njemačke u Republici Hrvatskoj. Nakon Zagreba, najavio je Beus Richembergh, izložba će, za početak, biti postavljena u Samoboru i Velikoj Gorici.


Poziv na Jurjevski kres

UPISI U “GRUPU ZA BUDUĆE PRVAŠIĆE” – U PRIJEPODNEVNIM TERMINIMA