Prijava

Vaša prijava

Potrošačko ocjenjivanje jagoda


U Jastrebarskom, u Izletištu „Kljun“, održano je potrošačko ocjenjivanje jagoda. Već 14 godina zajedno ga organiziraju Udruga „Jagodni prsten“, koja okuplja jagodare s prostora županije, i Udruga uzgajatelja jagoda grada Zagreba. Ove je godine ocijenjeno 15 sorti - Joly, Clery, Alba, Miss, Premy, Mara des Bois, Albion (iz klasičnog i hidroponskog uzgoja), Arosa, Elkat, Honeoye, Dukat, Markat, Elsariusz, Asia i Raurica.

Potrošači su, subjektivno, ocjenjivali tri vanjske i šest unutarnjih karakteristika jagode - veličinu, oblik i boju, čvrstoću, teksturu i sočnost te odnos šećera i kiselina, aromu i punoću okusa.

„Činimo sve da potrošačima skrenemo pozornost da je najbolja jagoda ona koja je njima najbliža. A Zagrepčanima je najbliža ona koja se uzgaja na rubnim dijelovima Zagreba i u Zagrebačkoj županiji“, rekao je Josip Kraljičković, pročelnik UO za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.. Dodaje da je za uzgajatelje važno i testiranje jagoda na ostatke pesticida, koje se provodi zadnje dvije godine, kako bi dodatno pojačali povjerenje kod potrošača.

„Sve manje je konvencionalne proizvodnje, proizvođači sve više idu u smjeru organskoga uzgoja“, istaknuo je Kraljičković.

Na kraju ocjenjivanja, čiji će rezultati biti poznati naknadno, jagode su sljubljene s pjenušcem obitelji Šember.

Pogledajte video kako je bilo na ocjenjivanju jagoda.