Prijava

Vaša prijava

Koordinacija za ljudska prava održala sjednicu


Borba protiv antiromizma bila je jedna od glavnih tema današnje 3. po redu sjednice Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije.

O začecima te inicijative u Europskoj uniji, ali i Republici Hrvatskoj, govorio je Mladen Ivanović, tajnik hrvatske delegacije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti. „U Hrvatskoj još uvijek nema puno potpisnika Deklaracije gradonačelnika i izabranih lokalnih i regionalnih predstavnika u državama članicama Vijeće Europe protiv antiromizma“, rekao je Ivanović te dodao da su navedenu Deklaraciju do sada potpisala tek tri predstavnika lokalne i regionalne samouprave.

„Cilj je proširiti mrežu potpisnika, obvezati ih da poštuju i djeluju u skladu s načelima Deklaracije, bez obzira na broj romske manjine na području jedinice u čije ime predstavnik potpisuje ovaj dokument“, naglasio je Ivanović.

U skladu s time, članovi Koordinacije, na čelu s predsjednikom Rudolfom Vujevićem, odlučili su uputiti preporuku županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću da uskoro potpiše Izjavu o prihvaćanju ove Deklaracije.

Nadalje, članovi Koordinacije na sjednici su prihvatili prijedlog Plana rada Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije za 2018. godinu kojim se utvrđuje hodogram aktivnosti rada ovog savjetodavnog tijela Županijske skupštine. Planom je poseban naglasak stavljen na uspostavi kontinuirane suradnje s nevladinim udrugama i institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava u RH.

Tako je predviđeno organiziranje tematske sjednice s predsjednicima vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina u Zagrebačkoj županiji, kao i sastanak s predstavnikom Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Također, najesen je planiran organiziran posjet Hrvatima u Tavankutu u Vojvodini, a s kojima Zagrebačka županija još od prije njeguje prijateljsku suradnju.