Prijava

Vaša prijava

Kloštar Ivanić proslavio Dan općine


Dogradnja dječjeg vrtića „Proljeće“, zajedno s rekonstrukcijom postojećega objekta, te rekonstrukcija ceste Čemernica, obje investicije sufinancirane europskim sredstvima, dva su kapitalna projekta u općini Kloštar Ivanić posebno istaknuta u govoru načelnika Željka Filipovića na svečanoj sjednici u prigodi Dana općine. Za rekonstrukciju i dogradnju vrtića povučeno je, kroz program Ruralnog razvoja RH, oko 6,7 milijuna kuna, a za rekonstrukciju ceste 2,26 milijuna.

„Prijave na natječaj za povlačenje sredstava za dogradnju vrtića primale su se od 18. travnja 2017. godine. Bio je to dan iza Uskrsnog ponedjeljka. Kako bismo bili prvi koji će predati dokumentaciju, a nakon što smo transferirali prijavu kroz Agronet, odmah nakon ponoći krenuo sam put graničnog prijelaza Bajakovo, jer tamo je jedina pošta u RH koja radi 24 sata, i predao prijavu“ rekao je načelnik.

Dogradnjom vrtića, u čijem je prostoru i održana svečana sjednica, riješen je problem neupisane djece u ovu predškolsku ustanovu.

„Nema više liste čekanja! Neizmjerno nas veseli da se bližimo brojci od 200 djece upisane u vrtić“, dodao je Filipović. U konačnici, dogradnja i rekonstrukcija vrtića koštat će oko 8,8 milijuna kuna.

„U 25 godina postojanja općine, ovo je prvi 'čvrsti' objekt koji je sagrađen, a čiji je investitor bila Općina“, rekao je načelnik zahvalivši Županiji što je, preko Odjela za EU fondove, sufinancirala izradu projektne dokumentacije, i za vrtić i za cestu. Od Županije, ali i Ministarstva za demografiju, načelnik se nada i sredstvima za gradnju igrališta i postavljanje ograde oko vrtića.

Govorio je Filipović i o ulaganjima Općine u održavanje i gradnju komunalne infrastrukture, a od onoga što se tek planira naglasio je sanaciju klizišta, za što su sredstva odobrena preko Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, zatim uređenje Parka branitelja i promenade u centru Kloštra, kao i rješavanje problema autobusnih stajališta i nogostupa.

Na svečanoj sjednici uručena su i javna priznanja. Počasnim stanovnikom Kloštra Ivanića proglašen je general Mladen Markač.

U ime Županije svečanosti je prisustvovala zamjenica župana Nadica Žužak. Naglasila je dobru suradnju Općine i Županije, rekavši da Županija, u sklopu svoje nadležnosti, pomaže općinske, kao i projekte poljoprivrednika i poduzetnika te, posebno, ulaže u školstvo. Istaknula je i projekt vodoopskrbe istoka županije, u kojega je uključen i Kloštar Ivanić, a kojega je inicirala i pokrenula upravo Županija. Početak radova očekuje se krajem ove godine. Govorila je i o projektu pametne županije, kao i o projektu uvođenja širokopojasnog Interneta koji će stanovnicima županije, rekla je, donijeti brojne benefite.

Svečanoj sjednici prisustvovala je i potpredsjednica Županijske skupštine Ljubica Ambrušec.