Prijava

Vaša prijava

Proslavljen Dan Zagrebačke županije


Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije povodom obilježavanja Dana županije održana je u hotelu International u Zagrebu u prisutnosti više od 300 uzvanika.

Sjednici su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Sabora RH i predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, župani susjednih županija te mnogi drugi uzvanici i prijatelji Zagrebačke županije.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je uspješnih 25 godina Županije prigodnim riječima. „Iskustvo je pokazalo da je svaka država onoliko snažna i uspješna koliko se ravnomjerno razvijaju svi njezini dijelovi. Zato županije moraju i mogu biti naši razvojni motori, a Zagrebačka županija jedan je od najsnažnijih. Poljoprivreda, turizam te malo i srednje poduzetništvo imaju posebno dobre razvojne mogućnosti zbog blizine Zagreba, ali i zbog povezanosti sa susjednim poduzetnički razvijenim županijama i Republikom Slovenijom“, naglasila je Grabar-Kitarović koja je prilikom svog obraćanja u više navrata povukla paralele s uspjesima naših Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Rusiji. „Nadam se da ćemo uspjeh Vatrenih preliti i u ostale sfere života“, istaknula je.

Čestitkama se pridružio i izaslanik predsjednika Sabora RH i predsjednika Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je Zagrebačku županiju nazvao zlatnim prstenom Republike Hrvatske, generatorom razvoja i ključnim središtem razvoja naše zemlje. „Čestitam Županiji na svemu što radite u ime cijele Vlade RH koja među svojim prioritetima ima poticanje regionalnih i lokalnih sredina, čestitam i na samoinicijativi i inovativnosti u vlastitom razvoju, po čemu je Zagrebačka županija definitivno lider u Hrvatskoj“, rekao je Božinović.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako je Zagrebačka županija i nadalje jedna od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj. „Prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 49,9 milijardi kuna Zagrebačka županija nalazi se na drugom mjestu odmah iza Zagreba. Također, na drugom smo mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Prema broju poduzetnika smo četvrta, a prema broju zaposlenih treća županija iza grada Zagreba“, rekao je Kožić dodavši da je krajem lipnja ove godine na području Zagrebačke županije zabilježeno gotovo 2 tisuće manje nezaposlenih, i, što je još važnije, 3550 više zaposlenih nego u isto vrijeme prošle godine.

U svom obraćanju župan je istaknuo da je od 2007. godine do danas na području Zagrebačke županije ugovoreno EU projekata u vrijednosti od dvije milijarde kuna u javnom i privatnom sektoru. „Upravo u spomenutom privatnom sektoru, drugi smo u državi po vrijednosti ugovorenih EU projekata u razdoblju od 2010. do 2018. godine“, naglasio je župan Kožić te ukazao na to da „sloga i zajedništvo koje su obilježile Svjetsko nogometno prvenstvo moraju biti poticaj da takvi budemo i u nizu drugih područja“.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan istaknuo je, između ostalog, da je Zagrebačka županija, prema izvješću Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2017. godini najsigurnija županija u RH. „Kriminalitet je u kontinuiranom padu za 30% od 2007. godine do danas, a u protekloj godini nije zabilježeno niti jedno kazneno djelo ubojstva“, rekao je Mikuljan. Također, istaknuo je važnost obrazovanja za ostanak mladih u Republici Hrvatskoj dodavši da je Zagrebačka županija „vodeća u RH po broju izgrađenih škola i školskih sportskih dvorana čime se unapređuju materijalni uvjeti školstva i stvaraju uvjeti za solidno osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje mladih“.

U ime prisutnih župana okupljenima se obratio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je pohvalio dosadašnju uspješnu suradnju sa Zagrebačkom županijom te poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije. Povelja Zagrebačke županije uručena je Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje – Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Zagreb, DVD-u Marija Magdalena iz Pušće, Proizvodno-trgovačkom-uslužnom obrtu Grubešić iz Vrbovca, Karlu Kralju, vlasniku Pekarne Kralj iz Svetog Ivana Zeline, Borisu Makarunu iz Samobora te Željku Staniloviću iz Velike Gorice. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je KUD-u Čiče iz Novog Čiča te Janu Gorišeku iz Dugog Sela. Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je tvrtki Iverpan d.o.o. iz Donje Zeline, dok je nagrada za životno djelo uručena književniku, dramatičaru, redatelju i publicistu Stjepanu Nini Škrabeu iz Jastrebarskog.

Također, prilikom svečanosti dodijeljene su i zahvalnice i diplome župana i predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije. Zahvalnica predsjednika Županijske skupštine dodijeljena je Udruzi branitelja 151. samoborske brigade, a zahvalnica župana Zagrebačke županije trgovačkom društvu Aquachem d.o.o. za proizvodnju i trgovinu. Diplome predsjednika Županijske skupštine dodijeljene su mladim inovatorima Martinu Sokoloviću, Lovri Stipanoviću i Josipu Orozu, dok je diploma župana Zagrebačke županije dodijeljena Stjepanu Fugaju, zapovjedniku Vatrogasne zajednice općine Gradec.

Inače, Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.