Prijava

Vaša prijava

Bespovratna sredstva za izradu studijsko-projektne dokumentacije za gradnju CGO-a Zagreb


Potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu studijsko-projektne dokumentacije za gradnju Centra za gospodarenje otpadom Zagreb, zajedničkog projekta Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Iz Kohezijskog fonda EU, za izradu dokumentacije, osigurano je 25,5 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao 1,5 milijuna, dok će Grad Zagreb i Zagrebačka županija (u omjeru 75%-25%) osigurati 3 milijuna kuna.

Studijsko-projektna dokumentacija obuhvaća izradu studije izvedivosti (kojom će se definirati tehnologija obrade i način zbrinjavanja otpada unutar centra), studije utjecaja na okoliš, aplikaciju za sredstva EU fondova, izradu idejnih, glavnih i izvedbenih projekata pretovarnih stanica, kao i kompletnu natječajnu dokumentaciju za radove (gradnju centra i pretovarnih stanica). S ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Čorićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravkom Ponošom ugovore je potpisao direktor trgovačkog društva Zagrebački centar gospodarenja otpadom Igor Zgomba. Podsjetio je pritom na tijek dosadašnjih aktivnosti kojima su odobrena EU sredstva.

Ministar Čorić je rekao da su centri za gospodarenje otpadom, posebno zagrebački, zbog veličine područja kojega će obuhvatiti, zadnja karika, ali i najvažnija, u lancu kreiranja kružne ekonomije u RH.

„Ovo je početak realizacije Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom. Ukoliko optimalno budemo iskoristili vrijeme i resurse, svjedočit ćemo dovršetku Centra 2023. godine“, rekao je ministar.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Dubravko Ponoš je rekao da je iznimno bitno educirati građane o odvojenom prikupljanju otpada i korištenju njegovih vrijednih svojstava.

„Ukoliko nećemo dovoljno uložiti u edukaciju građana naš sustav neće zaživjeti na odgovarajući način“, poručio je.

Ugovori su potpisani u prostorijama Grada Zagreba, a potpisivanju su, uz ostale, prisustvovali gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i ispred Zagrebačke županije, zamjenica župana Nadica Žužak.