Prijava

Vaša prijava

Mladi poljoprivrednici Zagrebačke županije na sajmu Agra


Zagrebačka županija, treću godinu zaredom, sudjelovala je na međunarodnom poljoprivredno-prehrambenom sajmu Agra u Gornjoj Radgoni (Slovenija).

Jedan je to od najposjećenijih poljoprivrednih sajmova u ovom dijelu Europe, na kojemu je ove godine sudjelovalo 1840 izlagača iz 32 države. Naglasak je bio na mladima u agrobiznisu. Županija se na sajmu predstavila na zasebnom izložbenom prostoru, na kojemu su se posjetitelji pobliže mogli upoznati s proizvodima obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva Dobošić iz Žabnice - bučinim uljem i proizvodima od buče te egzotičnim voćem Ivana Šuloga iz Donje Bistre. Također, inicijativom Županije, na sajmu je boravilo dvadesetak mladih poljoprivrednika s njezina područja, kao i Vinska kraljica Lucija Fabek.

 „U Zagrebačkoj županiji je registrirano oko 15.000 gospodarstava, od čega su mladi poljoprivrednici (osobe mlađe od 40 godina) nositelji oko 10 posto ovih gospodarstava, po čemu smo prvi u Hrvatskoj. Obveza županijske uprave je pomoći mladim poljoprivrednicima, stoga ih želimo organizirati kako bi ojačali njihovo poslovanje“, rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo. Boravak na sajmovima izvan Hrvatske, dodao je, koristan je iz više razloga, poput boljeg upoznavanja s europskim tržištem i organizacijom mladih poljoprivrednika u europskim državama. Uz Kraljičkovića, s mladim je poljoprivrednicima bio i pročelnik Upravnog odjela za EU fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Velimir Kokot.

„Europa izdašno pomaže poljoprivrednike, posebno mlade. Ono što u Odjelu radimo je svakodnevno ih informirati o mogućnostima koje, kroz Program ruralnog razvoja, nudi EU. Veliki broj naših poljoprivrednika javio se na dosad raspisane natječaje i možemo svjedočiti brojnim uspješnim primjerima u povlačenju sredstava“, rekao je Kokot.

Nakon boravka na sajmu, gdje su se susreli sa slovenskim kolegama udruženim u Zvezu slovenske podeželske mladine, mladi županijski poljoprivrednici obišli su Kmetiju Fleisinger, čiji se domaćini bave proizvodnjom vina, bučinog ulja, jabučnog octa i suhomesnatih proizvoda te turizmom.

 

 


XXIX. državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika