Prijava

Vaša prijava

80 godina puhačkog orkestra DVD-a Domagović


Puhački orkestar DVD-a Domagović, jedan od pet puhačkih orkestara s područja grada Jastrebarskoga, proslavio je 80. obljetnicu postojanja.

Domagović je najglazbenije naselje grada Jastrebarskoga, u njemu živi devet akademskih glazbenika, a gotovo da nema domaćinstva iz kojega barem jedan član, tijekom proteklih osam desetljeća, nije svirao u puhačkom orkestru.

Osnovan 1938., danas puhački orkestar DVD-a Domagović ima i svoj podmladak, formiran 2013. godine. Krajem 90-tih godina prošloga stoljeća bio je službeni orkestar Hrvatske vatrogasne zajednice i jedini je orkestar u državi koji je sudjelovao na sve 33 smotre hrvatskih puhačkih orkestara. Od 1975. orkestrom dirigira Petar Fabijanić, kojemu je proslava 80. obljetnice bila svojevrsni oprošataj od aktivnoga dirigentskog rada.

„Svako naselje po nečemu je poznato. Domagović je poznat po svom DVD-u i njegovom puhačkom orkestru. Možemo reći da je puhački orkestar dio identiteta Domagovića“, rekao je Željko Popović, predsjednik DVD-a Domagović na svečanosti, kojoj je Zagrebačka županija bila pokrovitelj. U ime Grada Jastrebarskoga prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat, a u ime Zagrebačke županije zamjenica župana Nadica Žužak. Čestitke je uputila svim generacijama puhača i njihovoj logistici, dodavši da je grad Jastrebarsko, prema broju puhačkih orkestara, najmuzikalniji grad u RH.

Uz puhače iz Domagovića u programu su sudjelovali puhački orkestri DVD-a Plešivica, Gornji Desinec, Stankovo i Petrovina, Orkestar OSRH, kulturno-umjetnička društva Sv. Juraj, „Cvijet“, Sveta Jana i „Željezničar“, tamburaški orkestar DVD-a Čabdin i mješoviti pjevački zbor „Ad Hoc“.