Prijava

Vaša prijava

Dan općine Klinča Sela


Nema provedbe razvojnih, napose infrastrukturnih projekata bez europskoga novca. Svjesni su toga i u općini Klinča Sela, pa je svečanu sjednicu Općinskoga vijeća, u prigodi dana ove općine, načelnik Miljenko Vučković iskoristio kako bi prisutne upoznao s povlačenjem europskoga novca.

„Gradimo vodospremu Tržić, kapaciteta 800 kubnih metara. Investicija je vrijedna 2,7 milijuna kuna i u potpunosti se financira sredstvima EU fondova. Lijepo zvuči, ali nije bilo jednostavno doći do njih“, rekao je Vučković. Europskim novcem, nastavio je, rekonstruirat će se i cesta Repišće-Beter. Vrijednost investicije je 4,3 milijuna kuna.

„Moram najaviti, za naše prilike, i izuzetno značajan projekt gradnje sustava kanalizacije s pročistačem otpadnih voda. Vrijednost investicije je 76 milijuna kuna, a s 85% iznosa sufinancirat će se sredstvima EU fondova. Dosad smo ishodili lokacijske dozvole i radimo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, a početak gradnje očekujemo 2019.“, rekao je načelnik. Pohvalo se i da je Općina, baš na dan održavanja svečane sjednice, dobila građevinsku dozvolu za sportsku dvoranu uz osmogodišnju školu.

„Jedino što nam sada nedostaje je novac. O školstvu brine Županije, no svjesni smo da i ona ima svoja ograničenja. Kao što smo sudjelovali u gradnji škole, spremni smo financijski sudjelovati i u gradnji dvorane. Isto tako, nadamo se da ćemo određena sredstva dobiti i od resornih ministarstava“, rekao je Vučković. Troškovi gradnje sportske dvorane cijene se na 17 milijuna kuna. Govorio je načelnik i o osiguranju sredstava za plaće učiteljica u produženom boravku, povećanju sredstava za svako novorođeno dijete, subvencioniranju boravka u vrtićima i sufinanciranju pokaznih karata srednjoškolcima i studentima, ulaganjima u vatrogastvo, sport, kulturu... U ime Županije, svečanoj sjednici prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak. Rekla je da je Županija svjesna da je sportska dvorana Klinča Selima prijeko potrebna i stoga je, u proteklih godinu dana, uložila preko 300.000 kuna u dokumentaciju potrebnu za dobivanje građevinske dozvole.

„Naravno da će naš sljedeći zajednički projekt biti i gradnja dvorane“, rekla je zamjenica. Naglasila je i ulaganja Županije, u okviru raspoloživih sredstava, i u sanaciju cesta, kao i subvencije poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima...

Uz europarlamentarca Davora Ivu Stiera, pomoćnika ministra obrane Zorana Piličića i člana Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice RH Davora Štetnera, prisutnima se obratio i saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Rekao je da je u malim općinama bitan politički konsenzus kako bi se u kulturnom dijalogu podržali dobri projekti.