Prijava

Vaša prijava

Pozitivno mišljenje na prijedlog župana o izmjeni Mreže hitne medicine


Savjet za zdravlje Zagrebačke županije dao je pozitivno mišljenje na prijedlog župana Kožića za  izmjenu i dopunu Mreže hitne medicine za Zagrebačku županiju, kojega će župan uputiti na raspravu i donošenje Županijskoj skupštini na predstojećoj sjednici.

Prijedlogom se traži povećanje broja T1 timova za ispostave Samobor i Zaprešić, ustroj nove ispostave Zavoda za hitnu medicinu u Svetoj Nedelji s pet T1 timova, potpuno financiranje svih T1 timova u ispostavama Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina (sada po jedan tim u svakoj ispostavi financira Županija) te uvođenje dodatnih doktora medicine koji neće biti u sastavu T1 tima, ali će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza. Župan predlaže da izmjenom Mreže hitne medicine Zagrebačka županija dobije 60 T1 timova (sada ih ima 45), po pet T2 timova u ispostavi Velika Gorica i prijavno-dojavnoj jedinici županijskog Zavoda za hitnu medicinu, te po pet dodatnih doktora medicine u ispostavama Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina i Vrbovec.

Kronološki pregled što je Županije dosad činila kako bi stanovništvu osigurala adekvatna hitnu medicinsku pomoć članovima Savjeta je prezentirala pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak. Rekla je da je Županija izmjenu Mreže hitne medicine prvi puta zatražila još 2012. godine, a tek je 2016. dio zahtjeva i prihvaćen.

Na sjednici je također rečeno da je Županija od njegovog osnivanja 2012. godine, u županijski Zavod za hitnu medicinu uložila 43 milijuna kuna, od čega 18 milijuna kuna u sufinanciranje T1 timova.

Na sjednici je bilo riječi i o virusi Zapadnog Nila, od kojega je dosad oboljelo i dvoje ljudi s područja Zagrebačke županije, te jedna osoba koja ima prebivalište na području Županije, ali se virusom zarazila izvan granice Hrvatske, dok se za jednu osobu još utvrđuje je li riječ o ovome virusu. Boris Ljubić, specijalist epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije naglasio je kako stanovnici prvenstveno moraju raditi na prevenciji, ujedno ukazavši na važnost provođenja redovite dezinsekcije.

Preporuke kako se zaštiti protiv komaraca možete vidjeti ovdje.