Prijava

Vaša prijava

Križ proslavio Dan općine


Nizom događanja, među kojima i svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, Križ je proslavio svoj dan, ujedno i blagdan župe Uzvišenja svetog Križa.

Na sjednici je načelnik Marko Magdić govorio o projektima realiziranim tijekom protekle godine dana, rekavši da se i Križ, kao dio ruralnog prostora, mora nositi s izazovima negativnih demografskih trendova. Stoga je gradnja novoga dječjeg vrtića, ukupne vrijednosti (zajedno s opremom) 8,8 milijuna kuna, jedan od važnijih prioriteta.

„Dosad smo za ovaj projekt ostvarili potporu Ministarstva za demografiju od 1,5 milijuna kuna, a prijavili smo ga i na Mjeru 7 Programa ruralnog razvoja RH te planiramo ostvariti potporu o oko 6 milijuna kuna. Nadamo se pozitivnoj odluci krajem godine“, rekao je Magdić. Nakon što se sagradi novi vrtić, prostor postojećega prenamijenit će se u kulturni centar.

Općina je i u projektu rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete. U 16 općinskih naselja zamijenit će se 1200 rasvjetnih tijela čime će se, rekao je načelnik, poboljšati energetska učinkovitost, a naselja će dobiti novu vizuru. Vrijednost projekta je 3,8 milijuna kuna. U etapama se uređuje Dom kulture u Križu (u tijeku je sanacija krovišta) i župna crkva Uzvišenja svetog Križa (sanira se vlaga, a obnovit će se i pročelja).

Ulaže Općina i u uređenje i opremanje društvenih i vatrogasnih domova, sportskog parka u Križu, obnovu pješačkih staza..., a priprema i projekte koje namjerava realizirati europskim novcem, poput rekonstrukcije i opremanja sportske građevine u Sportskom parku i gradnje prodajnog platoa tržnice.

Arheološko nalazište Sipćina, rekao je načelnik, u budućnosti se planira 'pretvoriti' u arheološki park i koristiti u edukativno-turističke svrhe, a posebno zadovoljstvo izrazio je činjenicom što je OŠ Milke Trnine uključena u eksperimentalni program kurikularne reforme.

Zamjenica župana Nadica Žužak, koja je sjednici prisustvovala u ime Županije, rekla je da je i Županija svojim ulaganjima (tijekom zadnjih petnaestak godina s 15 milijuna kuna) zasigurno pripomogla da OŠ Milke Trnine uđe u ovaj eksperimentalni program. Zamjenica je govorila i o ulaganjima u ambulantu u Križu, kao i sanaciji prometnica, u što je Županijska uprava za ceste samo lani investirala 1,7 milijuna kuna.

„Županija razvoj lokalnih sredina pomaže u skladu s mogućnostima. Posebno su nam važne općine u ruralnom području. Želimo da stanovnici koji žive u njima imaju standard koji će ih zadržati na ovim prostorima“, rekla je N. Žužak.

Na svečanoj sjednici govorili su i Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i izaslanik predsjednika Sabora RH, saborski zastupnik i načelnik Rugvice Mato Čičak. Priznanje Općine „14. rujan“ primila je Marija Bonto Boban, a zahvale općinskog načelnika DVD Obedišće, Vatrogasna limena glazba općine Križ i arheologinja Lea Čataj.