Prijava

Vaša prijava

Održana sjednica Izvršnog odbora HZŽ-a


Uoči predsjedanja Hrvatske Europskom unijom i nove financijske perspektive koja čeka Europu nakon 2020. godine, održana je sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. U ime Zagrebačke županije sjednici je prisustvovala zamjenica župana Nadica Žužak.

Raspravljajući o aktualnim europskim temama, predstavnici županija najviše su se zadržali na prijedlogu višegodišnje financijske perspektive Europske unije za razdoblje 2021. – 2027., koji je predstavila Europska komisija, a koji previđa smanjenje sredstava za Kohezijsku i Zajedničku poljoprivrednu politiku. Ovakva preraspodjela predstavlja direktan negativan utjecaj na europske poljoprivrednike i građane u ruralnim područjima.

Naime, Kohezijska politika omogućuje smanjenje nejednakosti između europskih regija, a osobito doprinosi onima koje su već suočene s već izrazito značajnim demografskim teškoćama. Poljoprivredna politika, pak, ostvaruje pozitivan učinak na okoliš i borbu protiv klimatskih promjena što je prioritet u djelovanju ne samo na europskoj, već i globalnoj razini.

Komisija novim Okvirom predlaže i veći postotak u vlastitom sufinanciranju korisnika projekata, što za lokalne i regionalne jedinice predstavlja velik udarac jer nemaju financijski kapacitet za osiguranje potrebnih sredstava.

Osim o novoj financijskoj perspektivi, razgovaralo se i o aktivnostima Europskog parlamenta u radu s mladima koje je naročito pohvalio predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk te pozvao sve članice Zajednice da se aktivno uključe u programe Euroscola i Škola ambasador Europskog parlamenta.

O važnosti participiranja mladih govori kampanja Ovaj put glasam za predstojeće europske izbore koji će se održati 26. svibnja 2019., a predstavila ju je Violeta Simeonova, Voditeljica ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Istaknula je da se politički angažman mladih temelji na borbi protiv nezaposlenosti, poticanju gospodarstva i rasta, socijalnim pravima, zaštiti potrošača i sigurnosti hrane, borbi protiv terorizma, zaštiti okoliša i klimatskih promjena te zaštiti osobnih podataka.

Župani su podržali i Virtualni ženski poduzetnički centar, nevladinu asocijaciju Hrvatske za promicanje poduzetništva, posebice u žena. Direktorica Centra Sanela Dropulić izrazila je zadovoljstvo učinkovitom suradnjom s lokalnim vlastima u pravcu promicanja poduzetništva i boljeg razumijevanja međusobnih odnosa te pozvala županije da se aktivno uključe u inicijativu.

Također, na sjednici su usuglašeni i stavovi oko aktualnih zakona u javnim savjetovanjima te dogovoreni budući projekti Hrvatske zajednice županija.


KNJIGA TJEDNA Bartol Fuchs: Zelena tinta