Prijava

Vaša prijava

Proslavljen Dan grada Zaprešića


Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, uz brojna druga događanja, Zaprešić je proslavio svoj dan. 

„Godina iza nas bila je puna izazova, rekao bih - bila je neopisiva! Počela je obnova pruge od Zaprešića do Zaboka. Ona je za nas puno više od novoga modernog povezivanja, elektrifikacije, novih stajališta... Zagorski cug, zagorska štreka dio su kulture našega podneblja. Dijelim neopisivu sreću što je taj hvalevrijedan projekt u realizaciji“, rekao je gradonačelnik Željko Turk. Govorio je i o završenom natječaju i odabiru izvođača za nastavak gradnje južne obilaznice, vrijedne 96,2 milijuna kuna.

„Ovaj iznos govori o obujmu zahvata i njegovom značenju“, rekao je. Zahvalio je Vladi i institucijama RH što su prepoznali projekte od značaja za zaprešićki kraj. Istaknuo je i projekt gradnje kanalizacije.

„Kompletna dokumentacija je gotova i odlazi na analizu JASPERS-u. Veseli da ćemo ovim, višemilijunskim projektom, zaokružiti komunalnu infrastrukturu i time omogućiti dodatni razvoj gospodarstva“, rekao je Turk. Govoreći o nezaposlenosti, rekao je da je ona danas rekordno niska, najniža od osnutka hrvatske države.

„Sve veća potreba za radnicima novi je društveni moment koji traži i nove izazove“, rekao je. Govorio je i o ulaganjima u školstvo, sport, kulturu...

„Ponosni smo na projekt Novih dvora i uređenje prostora u kojemu danas održavamo sjednicu, a koji je financiran europskim novcem. Čekamo novu omotnicu u kulturi kako bismo za obnovu mogli prijaviti i preostalih sedam objekata“, rekao je Turk. Kao predsjednik udruge gradova u RH, rekao je da gradovi moraju biti partneri Vladi RH.

„Rezultate možemo napraviti samo sinergijom i zajedništvom“, poručio je. Zahvalio je svima koji su radili za grad i koji, na bilo koji način, vole Zaprešić. Posebnu zahvalu uputio je kuglačima Zaprešića koji su nedavno postali ekipni svjetski prvaci u kuglanju.

U ime Županije svečanoj sjednici Gradskoga vijeća prisustvovao je predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

„Županija je dobila zadaću da izradi izmjene i dopune Prostornoga plana i u njega unese vodnu stepenicu na Savi kod Zaprešića. Naime, uprava HEP-a, s kojom sam bio na sastanku, donijela je odluku o gradnji prve vodne stepenice na Savi, koja će značiti sigurnost od plavljenja, a isto tako bit će i novi gospodarski i infrastrukturni projekt“, rekao je Mikuljan. I on je pozvao na zajedništvo.

„Zajedništvo je dogovor, sloga. Sve naše odluke moraju se provesti u otvorenom dijalogu. Koji puta je kritika neugodna, ali ona doprinosi, različitosti naših pogleda doprinose“, rekao je Mikuljan, podsjetivši na nedavno potpisani politički dogovor o suradnji u Skupštini Zagrebačke županije i zajedništvu kojega, rekao je, sada čine 2/3 vijećnika. 

U ime predsjednika Vlade RH prisutne je pozdravio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, i sam stanovnik Zaprešića, a u ime predsjednika Sabora saborski zastupnik i načelnik Rugvice Mato Čičak.

Na sjednici, održanoj u prostoru negdašnje vršilnice u sklopu Novih dvora Jelačićevih, uručena su i javna priznanja Grada. Nagradu za životno djelo primio je akademik Marko Samardžija.