Prijava

Vaša prijava

Uručena priznanja najboljim pčelarima


U sklopu 9. festivala pčelarstva Zagrebačke županije održanom protekle subote u Pisarovini uručena su priznanja za kakvoću ovogodišnjeg meda. Šampionom je proglašen med bagrema Dragutina Cveteka, člana Udruge pčelara „Vrbovec“. Ukupno je ove godine ocjenjeno 118 uzoraka meda i to bagrema, cvjetnog, kestena, lipe, amorfe, trušljike, uljane repice, suncokreta i meduna. Na ocjenjivanje su ih dostavili članovi deset pčelarskih udruga.

Najviše zlatnih priznanja i ove su godine primili članovi Udruge pčelara Vrbovec i PU „Lipa“ iz Jastrebarskoga. Ukupno je dodijeljeno 25 zlatnih priznanja koja su proizvođačima meda uručili pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković, načelnik općine Tomo Kovačić i predsjednik ocjenjivačke komisije, Dragan Bubalo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

„Naši pčelari uglavnom su hobisti, a Županija im, osim financijskim potporama, pomaže i u plasiranju meda na tržište kroz brojne manifestacije“, rekao je Kraljičković dodavši da U Zagrebačkoj županiji u deset pčelarskih udruga aktivno djeluju 522 pčelara čije pčelinje zajednice zahvaljujući čistim prirodnim staništima godišnje proizvedu oko 622 tone meda.

Domaćin ovogodišnjeg festivala bila je Pčelarska udruga Kupska dolina.

Brošuru o ovogodišnjem ocjenjivanju meda i popis pčelara kao i vrste meda koje su pristigle na ocjenjivanje pogledajte ovdje.