Prijava

Vaša prijava

Pisarovina proslavila Dan općine


Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, uoči blagdana sv. Martina, njezina zaštitnika, Pisarovina je proslavila 25. godišnjicu osnutka. 

„Sa zadovoljstvom mogu reći da je u proteklih 25 godina Pisarovina doživjela preporod! Nakon Domovinskog rata krenula je njezina ozbiljna obnova. Sagrađena je kompletna infrastruktura, prije svega vodovodna mreža, obnovljeni su društveni domovi i sakralni objekti, nerazvrstane ceste... Sve ono što je bilo u lošem stanju dobilo je novi sjaj“, rekao je načelnik Pisarovine Tomo Kovačić. Najznačajnijim infrastrukturnim projektima istaknuo je obilaznicu Pisarovine, sportsku dvoranu, dječji vrtić i posebno, 2005. otvorenu, Poduzetničku zonu.

„Danas gotovo pola zaposlenog stanovništva radi na području naše općine“, ustvrdio je Kovačić. U Poduzetničkoj zoni, u dosad otvorenim pogonima, zaposleno je oko 420 radnika, iz Pisarovine i okolice, a trend zapošljavanja, kaže načelnik, raste. Kako bi na područje općine 'doveli' nove radnike, a prije svega mlade obitelji, Općina im, u skorojoj budućnost, namjerava besplatno ustupiti zemljište, s kompletno izgrađenom infrastrukturom, na kojemu će, prema modelu poticajne stanogradnje, moći graditi obiteljsku kuću. Zemljište će Općina, kaže Kovačić, dobiti od Ministarstva državne imovine, a o vlastitom će trošku sagraditi potrebnu infrastrukturu. Pretpostavka je da će biti prostora za gradnju dvadesetak obiteljskih kuća, na parcelama od 800 do tisuću četvornih metara.

„Naša budućnost je i brza državna cesta, od čvora Zdenčina na autocesti Rijeka-Zagreb, do Pisarovine. To je ono što 'guramo', što molimo, što pokušavamo ubrzati... U stalnom smo kontaktu s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskim cestama i nadamo se da će gradnja početi iduće godine“, rekao je Kovačić. Govoreći o poljoprivredi, naglasio je da se na prostoru ove općine, zbog dobrih klimatskih i pedoloških uvjeta, sve više sadi bobičasto voće, posebno borovnica. Danas je pod ovim voćem dvadesetak hektara poljoprivrednih površina.

„Već sada se vidi da je uzgoj bobičastog voća isplativiji od ratarske proizvodnje“, rekao je načelnik, čija Općina budući razvoj temelji i na turizmu uz rijeku Kupu.

U ime Županije svečanosti je prisustvovao predsjednik Skupštine Damir Mikuljan, koji je preuzeo i zahvalnicu Općine dodjeljenu Županiji za iznimno uspješnu dugogodišnju suradnju te financijsku podršku prilikom realizacije najznačajnijih projekata.

„Općina Pisarovina je 'dobro ispričana priča', posebno u odlučujućoj, presudnoj bitki za mlade koju sada vodimo. Županija je u općinskim programima prepoznala ono što ovome kraju donosi benefit, i u razvoj Općine dosad uložila oko 20 milijuna kuna“, rekao je Mikuljan.