Prijava

Vaša prijava

Održana tribina o mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije


Do 30. listopada ove godine u Hrvatskoj je evidentirano 60 oboljelih od vrućice zapadnog Nila, bolesti koju prenose komarci. Najveći broj oboljelih zabilježen je u istočnoj Hrvatskoj. Na prostoru Zagrebačke županije oboljele su četiri osobe - dvije s područja Vrbovca te po jedna s područja Dugog Sela i Svetog Ivana Zeline. Još jedna osoba, iz Samobora, virusom se zarazila u SAD-u, gdje duži niz godina ima i prebivalište.

Podaci su ovo Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, čija je Služba za epidemiologiju, u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb organizirala u Svetom Ivanu Zelini tribinu „Provođenje DDD mjera u Zagrebačkoj županiji“. O rezultatima monitoringa komaraca, s osvrtom na obolijevanje od vrućice zapadnog Nila u 2018., govorila je epidemiologinja Vanja Slavić-Vrzić, a o važnosti provođenja DDD mjera (dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije) Snježana Čopor.

Istraživanjem rasprostranjenosti invazivnih vrsta komaraca (od 2016. do 2018.) utvrđeno je da su na prostoru Zagrebačke županije najrasprostranjenije dvije vrste - azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus) i japanski komarac (Aedes japonicus).

„Zbog njihova velikog potencijala prilagođavanja novim staništima te sposobnosti prenošenja opasnih zaraznih bolesti, potrebno je njihovo učinkovito suzbijanje mjerama asanacije, provođenjem larvicidnih tretmana prema programu obveznih DDD mjera, kao i edukacija stanovništva - rekla je V. Slavić-Vrzić.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije monitoring invazivnih vrsta komaraca provodi na 19 lokacija. Prikupljeni podaci s terena (jajašca komaraca) odlaze na analizu u nastavni Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Sudionike tribine, koja je organizirana za predstavnike gradova i općina i zdravstvenih ustanova, uvodno je pozdravila zamjenica župana Nadica Žužak. „ Tribina je organizirana da biste pravovremeno dobili nužne informacije kako provoditi DDD mjere na području vaše jedinice lokalne samouprave. Vrlo je bitno da postanete svjesni da je iznos kojega morate planirati u proračunu za ove mjere nužan i potreban kako bismo zajedno osigurali da naše stanovništvo bude sigurno i zdravo“, rekla je zamjenica Žužak.